Letnja zrnca

Sad je prava prilika da ne jedete mnogo mesa, već više integralnih žitarica. Umesto čistog pšeničnog, uz obroke jedite beskvasni hleb sa ražanim brašnom, koji se lakše vari.

Osnovu zdrave ishrane treba da čine integralne žitarice. Neke od njih, poput pirinča i ječma, zahtevaju duže kuvanje. Leti, kada ne volimo mnogo vremena da provodimo u kuhinji, pogodne su sitnije žitarice. Ako će se vaš obrok sastojati samo od žitarice i povrća, onda je najbolje da se odlučite za zrna sa visokim procentom belančevina, kao što su amarant i kinoa (do 18%). Drugi element u letnjoj ishrani treba da čini beskvasni hleb. Pekarski kvasac ima brojna negativna dejstva u organizmu, a jedno od njih je i interakcija sa šećerima iz voća koje sad često jedemo. U njihovom kontaktu nastaju gasovi i mi se osećamo naduto. Ovo je hrana koja će vaš stomak očuvati ravnim za plažu...

Kokos supa s amarantom (za 4 osobe)

Amarant ima veoma sitno zrno koje kuvanjem postaje skoro providno i želatinozno. Zato je amarant idealan za dodavanje u krem supe i čorbe. Jelima daje gustinu, a istovremeno i zanimljivu teksturu. Kuva se oko 20 minuta.

• 1 luk
• 3 češnja belog luka
• 500 ml kokosovog mleka (nezaslađenog)
• 500 ml bujona (dugo kuvana, proceđena supa sa vrlo malo soli, pravi se samo od zeleni ili od zeleni, mesa i kostiju)
• 5 cm narendanog đumbira
• kašičica kumina
• kašičica mlevenog korijandra u zrnu
• 1/2 šolje kratko ispranog amaranta
• 4 kašike pinjola
• 6 punih kašičica belog misa
• malo sveže isceđenog soka od lajma (zeleni limun)

Priprema:

Isecite luk na tanke listiće. Iseckajte beli luk, takođe na tanke listiće. Pomešajte kokosovo mleko, bujon, đumbir, luk, beli luk, kumin i mleveni korijandar. Prokuvajte, dodajte amarant i pustite da ključa oko 20 minuta. Dok supa ključa, stavite pinjole u tiganj i pecite ih tako bez ulja na umerenoj temperaturi. Kada pinjole zamirišu i blago porumene, istresite ih na tanjirić (ne ostavljajte ih u vrelom tiganju jer će pregoreti). Razmutite miso s malo vruće supe, umešajte ga u supu. Skinite s ringle. Servirajte u činijicama. Iscedite u svaku činijicu malo soka od lajma, pa pospite kašikom pinjola.

Mini-burgeri od kinoe (za 4 osobe)


• 3/4 šolje kinoe skuvane po osnovnom receptu
• šargarepa
• 400 g skuvanog i proceđenog belog pasulja (može i iz konzerve)
• 2-3 mlada luka
• jaje (vegan verzija 1/4 šolje izgnječenog tofua)
• pola šolje prezli
• po kašičica kumina i soli

Priprema:

U blenderu grubo iseckajte šargarepu. Dodajte pasulj, krupno isečen mladi luk, jaje (ili 1/4 šolje tofua), kinou, prezlu i začine. Usitnite u blenderu, vrlo kratko, treba da dobijete masu sa krupnijim komadima povrća, a ne smesu finu kao pašteta. Napravite pljeskavice, male ili veće, po volji. Uvaljajte pljeskavice u malo projinog brašna i stavite ih u friz na 15 minuta. Zagrejte malo maslinovog ulja, ali da ne bude previše vrelo. Pržite oko pet minuta sa svake strane.

Kinoa (osnovni recept)

Pre kuvanja, kinoa se potopi u mlaku vodu, ostavi pola sata i zatim dobro ispere. Ovo je važno zato što kinoa ima tanak sloj saponina, gorke supstance koju biljka luči kako bi odbila od sebe štetočine poput insekata i ptica. Zato se kinoa skoro nikad ne prska, što je odlično. Kuva se ovako: stavite u šerpu deo kinoe i 1,5 deo vode, posolite i kuvajte dok voda ne ispari.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.