Kuvanje bez glutena: kombinacije, vrste i namena bezglutenskog brašna
Šema za kombinovanje i upotrebu bezglutenskog brašna, koja će vam omogućiti pripremu zdravih obroka!

Kako da uspešnije ispečete hleb sa zahtevnijim, bezglutenskim brašnima, savetuje Anamaria Laslo, koja od rođenja boluje od celijakije.
Odnedavno, nakon završetka Gluten-Free Akademije u Italiji, Anamaria organizuje radionice kuvanja bez glutena kao i gastronomske izlete s degustacijama bezglutenskih proizvoda. Donosimo vam tablicu za lakše snalaženje s bezglutenskim brašnima:
Vrsta brašna: BELO PIRINČANO BRAŠNO
Slaže se uz: krompirov, kukuruzni i tapioka skrob.
Namena: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere
Vrsta brašna: SMEĐE PIRINČANO BRAŠNO
Slaže se uz: tef, heljdu, sirak (sorghum dura).
Namena za: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere.
Ovaj šećer treba izbegavati više od ostalih: aditiv u brzoj hrani ugrožava zdravlje
Vrsta brašna: SOJINO BRAŠNO
Slaže se uz: pirinčano brašno.
Namena za: voćne kolače, kekse.
Vrsta brašna: SIRAK
Slaže se uz: gušća, teža brašna poput brašna od grahorica ili kukuruzna brašna.
Namena za: palačinke, hleb, kolače, kaše, mafine, sitne kolače.
Vrsta brašna: HELJDINO BRAŠNO
Slaže se uz: smeđe pirinčano brašno i ostala brašna s više skroba (tapioka).
Namena za: palačinke, hleb.
Vrsta brašna: KUKURUZNO BRAŠNO
Slaže se uz: pirinčano, heljdino ili sirkovo brašno.
Namena za: tortilje, tamalas (vrsta meksičkog jela), hleb, tradicionalne kolače.
Vrsta brašna: KUKURUZNI SKROB
Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.
Namena za: za zgušnjavanje umaka, za prozirnost testa, puding, kreme, supe.
Hrono hrana: pita sa sremušem (RECEPT)
Vrsta brašna: KROMPIROV SKROB
Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.
Namena za: za zgušnjavanje biskvitnih testa, hlebova, gušćih tekućih testa.
Vrsta brašna: PROSENO BRAŠNO
Slaže se uz: sva srednje mlevena i fino mlevena brašna (heljdino, pirinčano, kukuruzno...).
Namena za: pogače, hleb, biskvitna testa, hleb od mešanog bezglutenskog brašna.
Vrsta brašna: ZOBENO BRAŠNO
Slaže se uz: odlična zamena za pšenično brašno.
Namena za: hleb, peciva, palačinke, gotovo sva „konvencionalna" testa.
Vrsta brašna: BEZGLUTENSKO PŠENIČNO BRAŠNO
Slaže se uz: sva fino mlevena bezglutenska brašna.
Namena za: zahtevnija testa poput onih za savijače, vučena i lisnata testa.
Izvor: Sensaklub.hr
Ostali članci
-
AKO IMATE 3 POMORANDŽE, NAPRAVITE OVAJ SUPER…
Brzo i lako - poslastica od 3 pomorandže gotov za 5 minuta!
-
RECEPT DŽEJMI OLIVERA ZA DOMAĆI SENF: Evo kako ga…
Džejmi Oliver nas savetuje kako napraviti domaći senf!
-
RECEPT ZA SOČAN KOLAČ OD JOGURTA I LIMUNA:…
Kremasto i sočno - recept za brz kolač sa limunom i jogurtom koji će vas…
-
RECEPT ZA ČOKOLADNE KOCKE SA KOKOSOM I BANANAMA:…
Bez jaja, bez mleka - ovaj čokoladni kokos kolač je zaista neodoljiv!
Komentari
Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.