Kuvanje bez glutena: kombinacije, vrste i namena bezglutenskog brašna

Šema za kombinovanje i upotrebu bezglutenskog brašna, koja će vam omogućiti pripremu zdravih obroka!

Kako da uspešnije ispečete hleb sa zahtevnijim, bezglutenskim brašnima, savetuje Anamaria Laslo, koja od rođenja boluje od celijakije.

Odnedavno, nakon završetka Gluten-Free Akademije u Italiji, Anamaria organizuje radionice kuvanja bez glutena kao i gastronomske izlete s degustacijama bezglutenskih proizvoda. Donosimo vam tablicu za lakše snalaženje s bezglutenskim brašnima:

Vrsta brašna: BELO PIRINČANO BRAŠNO

Slaže se uz: krompirov, kukuruzni i tapioka skrob.

Namena: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere

Vrsta brašna: SMEĐE PIRINČANO BRAŠNO

Slaže se uz: tef, heljdu, sirak (sorghum dura).

Namena za: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere.

Ovaj šećer treba izbegavati više od ostalih: aditiv u brzoj hrani ugrožava zdravlje

Vrsta brašna: SOJINO BRAŠNO

Slaže se uz: pirinčano brašno.

Namena za: voćne kolače, kekse.

Vrsta brašna: SIRAK

Slaže se uz: gušća, teža brašna poput brašna od grahorica ili kukuruzna brašna.

Namena za: palačinke, hleb, kolače, kaše, mafine, sitne kolače.

Vrsta brašna: HELJDINO BRAŠNO

Slaže se uz: smeđe pirinčano brašno i ostala brašna s više skroba (tapioka).

Namena za: palačinke, hleb.

Vrsta brašna: KUKURUZNO BRAŠNO

Slaže se uz: pirinčano, heljdino ili sirkovo brašno.

Namena za: tortilje, tamalas (vrsta meksičkog jela), hleb, tradicionalne kolače.

Vrsta brašna: KUKURUZNI SKROB

Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.

Namena za: za zgušnjavanje umaka, za prozirnost testa, puding, kreme, supe.

Hrono hrana: pita sa sremušem (RECEPT)

Vrsta brašna: KROMPIROV SKROB

Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.

Namena za: za zgušnjavanje biskvitnih testa, hlebova, gušćih tekućih testa.

Vrsta brašna: PROSENO BRAŠNO

Slaže se uz: sva srednje mlevena i fino mlevena brašna (heljdino, pirinčano, kukuruzno...).

Namena za: pogače, hleb, biskvitna testa, hleb od mešanog bezglutenskog brašna.

Vrsta brašna: ZOBENO BRAŠNO

Slaže se uz: odlična zamena za pšenično brašno.

Namena za: hleb, peciva, palačinke, gotovo sva „konvencionalna" testa.

Vrsta brašna: BEZGLUTENSKO PŠENIČNO BRAŠNO

Slaže se uz: sva fino mlevena bezglutenska brašna.

Namena za: zahtevnija testa poput onih za savijače, vučena i lisnata testa.

kuvanje_bez_glutena_kombinacije_vrste_i_namena_bezglutenskog_brašna_1

Izvor: Sensaklub.hr

Anamarija Laslo

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.