Kopriva u kuhinji

Najkvalitetniji besplatni zeleniš može se spremiti i ostaviti za dane bez dovoljno svežeg hlorofila...

Svi znaju da je kopriva veoma korisna jestiva biljka i svi znaju kako kopriva izgleda: nemoguće je zbuniti se i ubrati nešto drugo umesto koprive. Pa opet, ova biljka nije tako čest obrok na našoj trpezi. April je pravi mesec da ispravimo ovu grešku, krenemo u prirodu i uberemo svoju porciju najkvalitetnijeg besplatnog zeleniša! Postoji nepisano pravilo kako se kod koprive beru samo mladi vrhovi, za šta ja ne vidim neko razumno objašnjenje.

Iz iskustva mogu da kažem da su i stariji listovi koprive jednako ukusni kao i mladi. Ipak, ne valja brati celu biljku, naročito je ne valja čupati iz korena, jer se to kosi sa pravilima lepog ponašanja u prirodi: red je ostaviti biljku u takvom stanju da može da nastavi život i svoje darove kasnije ponudi i nekom drugom gurmanu-namerniku. Kada krenete "u koprive", pripremite platnenu torbu u koju ćete stavljati ubrane biljke, makaze kojima ćete odsecati lišće i rukavice koje će vas štititi od neprijatnog peckanja. Meni lično žarenje koprive često prija, jer se na taj način bolje upoznajem sa biljkom koju ću pojesti.

Osobama koje imaju bolne zglobove, možda će prijati žarenje problematičnih mesta, jer u narodu kopriva važi kao lek za artritis. Koprive su lekovite i za osobe koje pate od alergija, problema sa urinarnim traktom i toksinima nakupljenim u telu.

Mnogi se iznenade kada saznaju da se kopriva može jesti presna. Nije potrebno da budete fakir i trpite bol: dovoljno je koprivu izgnječiti sa malo limuna i soli (noseći rukavice) i spremna je za salatu! Druga opcija je blendiranje u zelenim kašastim sokovima (green smoothie). Ja volim često da pravim i zelenu limunadu od koprive: sameljem u blenderu šaku-dve sveže koprive, sa 300-400 ml vode i pola banane. Onda iscedim veliki limun i umešam ga u dobijenu zelenu tečnost i savršena porcija hlorofila je tu!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.