Kondži i druge pirinčane čarolije

Kondži je supa od pirinča koju je preporučivao još čuveni Mičio Kuši... može se uvrstiti čak i na jelovnik šestomesečne bebe.

Pirinač se u makrobiotici koristi i kao lek. Čaj koji se priprema od šake pirinča (a prethodno ispečen u tiganju bez ulja) preporučuje se za hronične glavobolje, zatvor i proliv, a sa dodatkom lotusovog korena za kašalj.

George Ohsawa je za razne bolesti savetovao post od 10 dana na pirinču (kao i da se svaki zalogaj žvaće bar 50 puta), ali ne bez prethodne konsultacije sa makrobiotičkim konsultantom. Jedno od jela koje je Michio Kushi preporučivao tokom prehlada je congee (čita se kondži). To je supa od pirinča koju u raznim oblicima možete da nađete širom Dalekog istoka i obično se služi za doručak. Pošto se kuva dva i više sata, vrlo često je nazivaju i "pilećom supom Istoka" s obzirom na to da pomaže rekonvalescenciju, lako se vari i puna je hranljivih sastojaka. Najjednostavniju varijantu bez dodataka možete da pripremite i za bebe od 6 meseci kojima počinjete da dajete hranu - to je za bebe u Kini prva hrana! U današnje vreme se kondži kuva sa belim pirinčem, ali integralni će biti hranljiviji iako će biti potrebno da ga duže kuvate. Ovo jelo je odlično posle slava i praznika kada je obično potrebno da date oduška svojim organima za varenje.

Preporučuje se da ga spremate sa više vode i na najslabijem plamenu. Pol Pičford (Paul Pitchford) u svojoj knjizi "Lečenje celovitom hranom" (Healing with whole foods) kaže da se druga terapeutska svojstva mogu dodati kondžiju ako uz to kuvamo određeno povrće, žitarice ili začinsko bilje sa pirinčem. Tako šargarepa pomaže varenje i smanjuje nadutost, đumbir zaustavlja proliv i povraćanje, a pinjole pomažu pri konstipaciji i harmonizuju debelo crevo.

Razmera vode i pirinča je različita svuda; u Kini je ona 12:1, a u Japanu 7:1. Pred vama su tri recepta za inspiraciju: jedan koji leči i pomaže da vam se telo i organi za varenje opuste i odmore posle slavlja, jedan koji će biti pogodan za zdraviju proslavu i jedan kad vam se prijede nešto slatko, kremasto, a zdravo i neopterećujuće.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.