Kolor ishrana

Hrana je jedan od najvažnijih načina na koji naše telo dobija kolor terapiju, pa zato treba obratiti više pažnje pri izboru, pripremanju i unošenju hrane.

Boje su tako blisko povezane sa hranom, da od crvene jabuke prosto očekujemo da bude slatka. Zbog toga obrok u kome su zastupljene razne, dobro izbalansirane boje, otvara apetit!

Sledeći put kada servirate hranu obratite pažnju na to da li je bar nekoliko boja zastupljeno na tanjiru… Crvena, narandžasta, žuta, braon, zelena – to su sve boje koje nam je priroda podarila da bismo očuvali svoje zdravlje. Crvena, narandžasta i žuta hrana nose mnogo energije i deluju stimulativno. Zelena, plava i ljubičasta hrana imaju umirujući efekat. Kolorterapeut Gordana Mirković podseća da su previše jarke boje najčešće pokazatelji sintetičke boje koje se nalaze u nezdravoj hrani kako bi je učinile privlačnijom.

"Prirodna boja hrane odmah nam govori o tome koje hranljive materije ta hrana sadrži. Svaka boja ima specifične osobine i terapeutski efekat na naše ćelije i tkiva. Da bismo bili zdravi, potreban nam je balans energije različitih boja u našem sistemu. Ako energija koja treba slobodno da protiče oko našeg tela nije uravnotežena, unošenjem hrane određene boje možemo tu energiju dovesti u ravnotežu."
Raznovrsna ishrana, bez obzira na to da li ste vegetarijanac ili ne, veoma je važna. Jedna boja može da bude dominantna u zavisnosti od dana, godišnjeg doba i vašeg raspoloženja.

Takođe, boje u ishrani mogu se prilagoditi i određenim emotivnim i zdravstvenim problemima. Tako kolorterapijom primenjenom u ishrani možemo održati dobro zdravlje i sprečiti bolesti. Ovakva ishrana zasniva se na umerenosti, pre nego na restrikciji i eliminaciji. To je dijeta skrojena po vašoj meri, zasnovana na unošenju raznobojne i aromatične hrane unošene u ritmu koji samo vama odgovara. Bolje zdravlje i odgovarajuća težina će doći sami po sebi.

Ovakva dijeta će takođe svesti potrebu za unošenjem suplemenata na minimum. Naša sagovornica Gordana Mirković detaljnije objašnjava ishranu po kolorterapiji tj. koja hrana je obojena kakvim kvalitetima, šta je to yin&yang hrana, kakav je prirodan odnos između hrane i klimatskih uslova, kako koristiti boje pri serviranju hrane… ukratko, kako praktikovati ishranu u duginim bojama:

Crvena hranaenergija

Ljudi sa mnogo crvene boje u svom sistemu su fižički aktivni, vitki i mišićavi, govore i kreću se brzo. Dobrog su zdravlja, a njihovi organi dobro funkcionišu. Njihov imunitet je optimalan. Oni koji imaju previše crvene energije rade neumorno kako bi  postigli željene rezultate.

Pigment koji boji paradajz u crveno – likopen, ima snažnije dejstvo od beta karotena u detoksikaciji organizma i borbi protiv raka. Jagode, trešnje i maline su veoma bogate vitaminom C, a ako se ovo voće jede na prazan stomak ili između obroka snižava nivo uree u krvi.

Previše hrane sa crvenom vibracijom (kao što su meso i jaja ili napici kao kafa i crni čaj, so), može da izazove bes, uznemirenost i nestrpljivost. U hranu koja nosi crvenu vibraciju spadaju: trešnje, jagode, maline, lubenica, crvene jabuke, cvekla, paradajz, paprika, rotkvice, crveno sočivo, crveni pasulj, meso i mesne prerađevine.

Narandžasta hranaotvara apetit

Osoba koja konzumira dosta narandžaste hrane ima dobar apetit i dobro varenje. Ona je vesela i ima uravnotežen seksualni život.

Ovi ljudi, takođe, uživaju u izboru i pripremanju hrane, a imaju zdravu, uravnoteženu ishranu. Jedu skoro sve vrste hrane bez problema sa varenjem ili alergijama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.