Koje povrće treba uvek kupovati organsko

Idealno bi bilo da sve što jedete u sirovom stanju bude organskog porekla.

Idealno bi bilo ako možete da nabavljate što više organski proizvedene hrane, naročito kad je u pitanju ona koju ćete koristiti u sirovom, neprerađenom stanju. Međutim, i na neke druge vrste treba posebno obratiti pažnju.

Krompir - u proizvodnji krompira koji se ne gaji organski koriste se hemikalije i za korenski i za natkorenski deo biljke: zeleni deo se prska pesticidima, a zemlja se tretira fungicidima. Ako ne možete da nađete organski gajen krompir, pokušajte da nađete slatki krompir ili batate, za čiji uzgoj se obično koristi manje hemikalija.

Paprike i celer - i jedno i drugo povrće reaguje na pesticide na isti način - kao sunđer, tako da apsorbuje hemikalije kroz koru. Zato se uvek potrudite da nabavite organski gajene i paprike i celer.

Zeleno lisnato povrće - salata, spanać i blitva obično se natapaju pesticidima da bi se odagnali insekti koji ih napadaju. Organski metod zaštite svodi se na netoksične repelente.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.