Koja ishrana se preporučuje pre začeća: kako da nahranite matericu

Ishrana tokom pripreme za trudnoću treba da obezbedi vitamine, progesteron i folnu kiselinu.

Ishrana koja će vas podržati u  periodu kada želite začeće bebe treba da prati vaše nove potrebe za neophodnim hranljivim materijama. Ne zaboravite: bebin prvi dom je materica, a dom vaše materice ste vi. Opremite ga svim što mu je potrebno:

Vitamin C, vitamin E, folna kiselina i namirnice koje ih sadrže su najbolji trio za vreme rada na bebi i za sam početak trudnoće. Idealno je da se počne sa ovakvom ishranom 3 meseca pre planirane trudnoće.

Progesteron: riba (losos, haringa, tuna, skuša), avokado, koštunjavo voće (lešnik, badem, indijski orah - ukupno 10 dnevno, brazilski orah 1 dnevno)

Folna kiselina: Zeleno povrće, sočivo, brokoli, suncokret. Uz C vitamin i folnu kiselinu, gvožđe se bolje apsorbuje u organizmu.

Vitamin E je dobar za jajnike, ima ga u žumancetu (tri nedeljno) i u koštunjavim plodovima.

C vitamin: dobar za cirkulaciju koja je neophodna za uspešnu implantaciju embriona. Idealni napitak u ovo vreme je limun sa đumbirom (C vitamin, cirkulacija, podizanje imuniteta).

Tokom pripreme za trudnoću važno je voditi računa o krvnoj slici i pravilnoj ishrani (gvožđe i magnezijum se ne konzumiraju sat vremena pre i posle unošenja kafe). Ako nema gvožđa i nosača gvožđa (a to su vitamin C i folna kiselina), nema ni dobre cirkulacije. Ako anemija postoji, važno je tražiti njen uzrok i spram toga organizovati terapiju i ishranu.

Izvor: Sensa

Marija Jovičić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.