Kineska kulinarska čarolija

Iz kineske kuhinje su na mala vrata kod nas ušli postupci koji mnogo bolje čuvaju vitamine od tradicionalnog balkanskog „krčkanja satima”.

Do pre nekoliko decenija kod nas skoro nepoznata, kineska hrana danas je među najomiljenijim, a neki njeni sastojci poput tofua ili soja sosa više nisu „stranci” u našim frižiderima.

Prava kineska kuhinja zapravo i ne postoji. Dok su nama sva ta jela po principu „iseckaš, propržiš i zaliješ soja sosom” slična, Kinezi strogo razlikuju najmanje osam regionalnih kuhinja. Tako, na primer, kantonsku kuhinju karakterišu lakoća ukusa i svežina sastojaka, dok je sečuanska začinjena i ljuta. Ono što se nudi u većini kineskih restorana u svetu, pa i kod nas, uglavnom je specifična mešavina različitih kineskih kuhinja, cesto prilagođena gastronomskim navikama lokalnog stanovništva.

Ali, iako ono što naručimo u kineskom restoranu u komšiluku možda nema originalan ukus, popularnost te hrane doprinela je da shvatimo šta znači zdravo pripremljen obrok. Tako su na mala vrata u naše kuhinje ušli postupci kuvanja koji mnogo bolje čuvaju vitamine od tradicionalnog balkanskog „krčkanja satima”, recimo kratko propržavanje ili kuvanje na pari.

Kinezi su nam takođe pokazali i da povrće može da bude i te kako zabavno, pa čak i deci koja ga ne vole, ako se lepo isecka, kratko pripremi, začini soja sosom i izmeša s rezancima.

Nažalost, postoji i tamna strana kineskih restorana, jer se u skoro svakom od njih kao obavezni sastojak koristi monosodijum-glutamat (MSG), hemijska supstanca koja pojačava ukus hrane. Pogađate, MSG je nezdrav, a o njegovom ekstremno jin efektu na organizam pisao je još i otac makrobiotike Georges Oshawa. Taj jin efekat odgovoran je za „sindrom kineskog restorana” koji karakterišu glavobolja, mučnina i bol u grudima nakon jela.

Pre pronalaska MSG-a, početkom prošlog veka, kineski i japanski kuvari jelima su dodavali bujon sa kombu algom, koja na prirodan način ističe ukus sastojaka. Naravno, zato što je kombu skuplja, MSG je počeo masovno da se koristi. Pravi stručnjaci za kinesku kuhinju osuđuju upotrebu MSG-a, a nasuprot tome ističu važnost što svežijih sastojaka i pravilne pripreme.

Dakle, dobra kineska klopa počinje odlaskom na pijacu i nabavkom najkvalitetnijih sastojaka poput zdravog soja sosa, tofua od genetski nemodifikovane soje ili pirinčanog vina. Tek tada ste spremni da isprobate recepte koji slede i naravno da nastavite da uvežbavate veštinu korišćenja kineskih štapića!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.