Kaša za detoksikaciju i skidanje masnih naslaga: recet za lekoviti obrok od ječma i povrća za preporod organizma (RECEPT)

Kombinacija ječma i povrća očistiće creva od toksina i izboriće se protiv masnih naslaga, a evo kako da napravite kašu za detoksikaciju!

Ostavite preko noći 250 do 300 g oljuštenog ječma u zrnu u vodi. Sledećeg dana stavite ječam u vrelu vodu i kuvajte ga na tihoj vatri. Dok se kuva, sitno narendajte po koren peršuna i šargarepe, manji koren celera, glavicu crnog luka i naseckajte njihova perca.

NAPITAK KOJI IZBACUJE TOKSINE IZ TELA: čudotvoran čaj + proso za totalno čišćenje organizma (RECEPT + DETOKSIKACIJA)

Kuvani ječam sklonite s vatre i dodajte povrće, začinite kašikom ulja, dodajte malo soli i kima. Neka stoji poklopljeno desetak minuta da se u pari sve dokuva. Kuvajte na slaboj vatri 1/2 kg celog pšeničnog zrna u vodi 3-4 sata i pažljivo mešajte. Kad se stvori gusta kaša, procedite kroz sito. Pšenicnu sluz koja je ostala zasladite s malo meda i jedite četiri puta dnevno po tanjir 5 do 20 dana.

Osim pšenice trebalo bi da jedete samo još malo kuvanog voća. Tokom terapije obnoviće se sluzokoža creva i odstraniti svi toksini iz tela.

procitajte.jpg

Šta se dešava u telu ako svakog dana pojedete 5 šampinjona

I male porcije pečurki, ako se konzumiraju svakodnevno, mogu da značajno utiču na zdravlje. Nedavno istraživanje je otkrilo da pečurke spadaju u najbogatije izvore dva antioksidansa koji su odlični u prevenciji demencije, srčanih oboljenja i raka.

Istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije analizirali su odnos između konzumacije pečuraka i prevalencije hroničnih bolesti kod ljudi. Ispitali su 13 vrsta pečuraka i utvrdili da se posebno dva antioksidansa, ergotionein i glutation, bore protiv slobodnih radikala koji su povezani sa demencijom, raznim oblicima raka pa čak i kardiovaskularnim bolestima. "Nema sumnje da su pečurke najbolji prehrambeni izvor ta dva antioksidansa", izjavio je Robert Bilman, vođa ovog istraživanja.

Što se tiče ergotioneina, iako njegovo delovanje nije potpuno jasno, istraživanja ukazuju da on može da pomogne da se održi nivo glutationa uticajem na odbrambene mehanizme ćelija. Neka istraživanja na miševima pokazala su da ergotionein štiti od gomilanja beta-amiloidnih naslaga, kao i da može da zaštiti od kognitivnog opadanja. Sa druge strane, za glutation je poznato da održava imunitet i neutrališe kancerogene materije i druge toksina. Štaviše, visoki nivoi glutationa pomažu da se očuva zdravlje i spreče brojne bolesti.

Ali, sadržaj ova dva antioksidansa se razlikuje kod raznih pečuraka. Utvrđeno je da su vrganji najbogatiji izvor ergotioneina, dok su maitake gljive sadržale najviše glutationa. Sa druge strane, gljiva koja se smatra kulinarskim delikatesom, lisičarka, imala je najmanje antioksidanasa.

A što se tiče šampinjona, koji su verovatno najkorišćenija vrsta pečuraka, iako imaju manje antioksidanasa od najboljih izvora (vrganja i maitake), u odnosu na ogromnu većinu drugih namirnica, šampinjoni sadrže znatno više.

U zemljama koje redovno koriste pečurke u obrocima, kao što su Fancuska i Italija, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, u zemljama u kojima ovi antioksidansi iz pečuraka fale u ishrani, kao što je SAD, veći je procenat obolalih od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

"Razlika između zemalja sa niskim procentom neurodegenerativnih bolesti je otprilike 3 mg (antioksidanasa) dnevno, što se dobija konzumacijom otprilike 5 šampinjona svakog dana", zaključio je prof. Billman.
Bitno je takođe znati da pečurke zadržavaju svoje antioksidanse čak i ako se termički obrade. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Food Chemistry.

Izvor: Zdrava hrana

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.