Kako se pravilno jedu čia semenke: ovu grešku treba da izbegnete

Čia semenke su neverovatno zdrave, a evo kako da ih pavilno konzumirate!

Postoji dobar razlog zašto o čia semenkama svi pričaju u poslednje vreme. Ove sitne semenke su pune proteina, vlakana, kalcijuma, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina, ali postoji dobar i loš način na koji možete da ih konzumirate. Jedan čovek je ovo naučio na teži način.

Jedan od razloga zbog kojih čia semenke pomažu u mršavljenju jeste taj što se u kontaktu sa vodom naduju na veličinu višestruko veću od originalne i u želucu stvaraju osećaj sitosti. Međutim, ukoliko pojedete čia semenke i potom popijete vodu, nećete imati lepo iskustvo, pošto će se semenke naduti pre nego što vam dođu do stomaka.

Jedino bezbedno i zdravo jeste potapanje čia semenki u vodu pre jela. Nakon što se potope, oko sebe obrazuju sluzav omotač koji im pomaže da lakše prolaze kroz digestivni sistem. Drugo istraživanje pokazuje da konzumiranje neljuštenih čia semenki čini da mnogo više određenih biljnih omega-3 masnih kiselina dospe u krvotok.

Čovek s početka priče je pojeo suve čia semenke i imao velike poteškoće da ih proguta, a treba znati da naš organizam može da svari samo oljuštene ili neoljuštene čia semneke, ali natopljene u vodu.

Izvor: Ona zna/Espreso

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.