Kako osušiti voće za najlepše domaće čajeve: opojan miris i divan ukus u kojem ćete uživati cele zime

Najlepši čajevi od sušenog voća - evo kako da pravilno osušite voće od kojeg cele zime možete da pravite ukusan napitak!

Čajevi tokom jeseni postaju sve češći izbor. Ako želite prirodne arome, možete ih pripremati od sušenog voća po izboru, piše Stil.

Ne morate skidati koru jer ona i nakon sušenja zadržava mirise, vitamine i kiseline, kao i sve druge hranljive materije koje poseduje sveža.

Često je samo kora izbor za sušenje, a koristi se kao vitaminski dodatak različitim čajevima.

Svaku voćku pre sušenja dobro operite!

Zeleni čaj, majčina dušica ili jasmin: koji čaj odgovara vašoj krvnoj grupuZeleni čaj, majčina dušica ili jasmin: koji čaj odgovara vašoj krvnoj grupuKad kuvate čaj, koristite bilje imajući u vidu svoju krvnu grupu, jer će u tom slučaju efekti ovog napitka biti daleko…
  • Ako sušite koru odvojeno, nakon što je operete i oljuštite, naseckajte je na sitne komadiće.
  • Raširite je na podlogu od papira, platna ili drveta i sušite u prozračnoj, ali hladnoj prostoriji.
  • Nakon par dana sušenja na otvorenom, dosušite je u rerni, zagrejanoj na nižoj temperaturi. Bilo bi dobro da ostavite isključenu i otvorenu rernu, zbog protoka vazduha.
  • Voće naseckajte na tanke kriške ili raspolovite.
  • Većinu voća i povrća pre sušenja treba kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuvati na pari. Time sprečavamo kvarenje voća a ubrzavamo sušenje. Ovo će takođe sprečiti da voće previše potamni.
  • Nakon kratkog kuvanja, voće ocedite i ostavite na dasci, na plehu preko kog ste prebacili čistu krpu, ili na papiru za pečenje.
  • Možete ga ostaviti u rerni, ili sušiti na vazduhu. Naše bake nekad su sušile na kamenoj ploči na peći na drva. Kuća miriše na voće i na jesen...

Ako sušite jabuke, neka to budu kiselije. One daju intenzivniji ukus. One prezrele i slatke nisu najbolje za sušenje. Osim jabuka, susite i dunju, ukus ove mešavine oduševiće vas. Odlične su i kao grickalice...

Čaj koji treba da piju žene u menopauzi: ovaj napitak sprečava neprijatne simptomeČaj koji treba da piju žene u menopauzi: ovaj napitak sprečava neprijatne simptomeValunzi, odnosno talasi vrućine i znojenja tokom menopauze, predstavljaju najneprijatniji simptom u ovom periodu ženinog života,…

Suve šljive je dobro imati, jer se od njih prave zdravi čajevi za probavu. Ukusne su i za grickanje, a neizostavne su za vreme Božićnih praznika, kada obavezno krase trpezu u danima posta.

Odaberite zrele šljive, u ovom slučaju one se bolje suše. A i imaju više šećera pa su ukusnije. Sušite ih sa košticama napolju na blažem suncu. Ako ih sušite u rerni, za početak neka to bude na nižoj temperaturi, a kada se malo smrežuraju temperaturu povećajte do 70 stepeni.

Možete sušiti i bobice, povrće i začinsko bilje. Ništa slađe od čajeva koje ste sami osmislili i napravili od sastojaka koje ste sami osušili.

Izvor: Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.