Kako MSG, E951 i transmasne kiseline utiču na vaš organizam: 5 naziva s deklaracija koje treba da izbegavate

Nepoznate skraćenice i neobični nazivi sastojaka na deklaracijama prehrambenih proizvoda mogu loše da utiču na naše zdravlje, a neki od njih su veoma opasni. Evo koje skraćenice bi trebalo zaobići i zašto...

MSG

Mononatrijum glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina.

Histaminska hrana koju treba izbegavati: kako da pobedimo alergije i višak kilograma...

Iako tokom više decenija upotrebe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno dejstvo na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može izazvati simptome poput glavobolje i mučnine.

E951

Veštački zaslađivači su zbog nedostatka energetske vrednosti i intenzivne slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Ipak, neki veštački zaslađivači, poput aspartama (E951), su zbog potencijalno štetnog efekta na zdravlje predmet brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje naučni dokazi o štetnosti pa je njihova upotreba u prehrambenoj industriji vrlo rasprostranjena.

Transmasne kiseline

Nastaju delimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se transmasne kiseline nalaze na jednom od prva tri mesta na listi sastojaka, uglavnom sadrži i veće količine istih.

One povećavaju nivo "lošeg" LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja.

Nitriti i nitrati

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe.

Spora hrana, spori gradovi, bolji život: kako da se borimo protiv stresa i ubrzanja vremena...

U organizmu mogu remetiti prenos kiseonika u krvi i zato se preporučuje izbegavanje proizvoda koji ih sadrže, a naročito su na njih osetljiva deca.

E102 i E123

Upotreba veštačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da izazivaju različite zdravstvene tegobe.

Prilikom odabira proizvoda, prednost uvek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkume (E100).

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.