Kako da znate da neki način ishrane ne odgovara vašem organizmu

Proverite ovaj spisak pokazatelja i pomoću njih odredite da li vam određeni način ishrane odgovara ili ne...

Internet je prepun dijeta koje "obećavaju" da se pomoću njih može smršati 6-7 kilograma sedmično, ali prema njima uvek treba zadržati određenu dozu sumnje.

Naime, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati sa dijetama za brzo mršavljenje jer to može doneti više štete nego koristi. Iako postoji veliki broj različitih dijeta - suština svih je smanjenje broja unetih kalorija po obroku. Po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršale.

Bogastvo energije: zelena prolećna kura za čišćenje organizma

Da bi se predupredilo i vraćanje kilograma i gubljenje vremena sa neadekvatnom dijetom, donosimo spisak znakova pomoću kojih možete da odredite da li vam određeni način ishrane, odnosno dijeta odgovara ili ne.

Kako prepoznati neodgovarajuću dijetu/sistem ishrane

Osećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća - nema jakog osećaja gladi dok je sprovodite.

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se par istih proizvoda konzumira pet ili više dana - definitivno nije za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje telo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa. Nedostatak nutritiva u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju. Sa ovakvim stavom je teško ne samo smršati nego i bilo šta drugo raditi u životu.

Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Nakon jedne sedmice od početka dijete, možda ćete primetiti da izgledate lošije: Koža će poprimiti sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem telu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda najlošiji tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici npr. jogurt, pirinač ili heljda. Da bi normalno funkcionisalo, telu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu - to neće telu obezbediti neophodne nutritive. A i vaš psihički status neće biti ni malo sjajan: monotona dijeta donosi i monoton život.

Detoks šejk od đumbira i spanaća

Osnovna lista neophodnih zahteva za pravilno odabranu dijetu su:

- Dijeta ne treba da ima neželjene propratne pojave;

- Treba da je bezbedna za ljudsko telo;

- Smanjenje telesne težine treba da bude u okviru normalnih vrednosti;

- Namirnice treba da sadrže sve potrebne hranljive materije (amino kiseline, minerale, masne kiseline);

- Nekoliko dana nakon prelaska na izabranu dijetu, ne treba da imate jak osećaj gladi.

I, naravno, konsultujte se sa stručnim licem pre dijete upravo da bi sve proteklo u najboljem redu - otišli kilogrami (da se ne vrate) i poboljšalo se zdravlje.

Izvor: Dijeta

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.