Kako da zamenimo beli šećer?

Među četiri "bele smrti" spada i rafinisani beli šećer - kao zamena vam mogu poslužiti drugi zaslađivači.

Poznata promoterka zdravog života Jadranka Boban Pejić, u svom kuvaru "Prirodno i slatko" piše i o vrstama zaslađivača kojima možemo zameniti rafinisani beli šećer.

Smeđi šećer

Rašireno je verovanje da je smeđi šećer idealna i zdrava zamena za beli. Ali svaki smeđi šećer je monosaharid, jednostavan šećer koji brzo ulazi u krv i remeti nivo glukoze u krvi, za razliku od složenih šećera iz žitarica koji postupno prolaze proces varenja i stabilizuju nivo šećera u krvi. Ako ne možete da izbegnete smeđi šećer, dobro je znati da je najkvalitetniji smeđi šećer rapadura - dobija se isparavanjem soka šećerne trske, procesom u kojem je sačuvana većina minerala i vitamina.

Med

Prirodniji je izvor slatkog ukusa od belog šecera, ali ipak se ne smatra uravnoteženim izvorom slatkog ukusa jer sadrži jednostavne šećere, pa brzo ulazi u krvotok i takođe remeti nivo šećera u krvi. Od svih zaslađivača med ima najviše kalorija. Najbolje je da ga upotrebljavate za zaslađivanje čaja.

Pirinač i ječmeni slad

Najzdraviji su među zaslađivačima, a prave se od isklijalih zrna žitarica. Izgledom najviše podsećaju na med, ali su blažeg ukusa i, za razliku od meda, sadrže složene šećere (polisaharide). Sadrže i vitamin B.

Agavin sirup

Pravi se od kaktusa agave. Sporo se prerađuje u organizmu pa ne podiže nivo šećera u krvi. Idealan je za zaslađivanje laganih deserta poput pudinga i krema.

Jadranka Boban Pejić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.