Kako da sami proverite kvalitet meda koji kupujete: 3 načina provere prema savetu mr Žarka Stepanovića

3 jednostavna načina da proverite da li je med falsifikovan.

Blagotvorna dejstva meda odavno su poznata ali ponekad nismo sigurni da li je med koji smo kupili pravi ili se radi o falsifikatu. Savete o tome kako razlikovati pravi od falsifikovanog meda daje mr Žarko Stepanović u knjizi "Darovi medonosne pčele - apiterapijski pristup - (pristup isceljenju)" u izdanju Graficom-uno. Ukoliko se ne bavite pčelarstvom a ljubitelj ste meda ili ga koristite u svojstvu leka, ove informacije biće vam korisne.

S obzirom da med koriste deca, stare osobe kao i obolela lica, dobro je znati par trikova za raspoznavanje pravog meda. Prema rečima mr Žarka Stepanovića "da bi mogao da se stavi u promet, svaki med mora da ispunjava određene uslove. Recimo, da sadrži najmanje 65% redukovanih šećera, da nema više od pet % saharoze i ne više od 21 % vode, dok su maksimane dozvoljene količine mineralnih materija od 0.5 do 1 %." Svakako, pčelari i proizvođači meda bi trebalod da imaju i moralnu obavezu kada je u pitanju ispunjavanje i poštovanje osnovnih uslova.

Prirodni losion za skidanje šminke: mirišljava mešavina sa aloja verom za čist ten i hidrataciju kože

3 načina provere kvaliteta meda prema savetu mr Žarka Stepanovića:

  • "Jedan od starih i provereinih načina da se utvrdi da je neki med stvarno dobar je da ga zagrabite kašikom i proverite da li će pri padu njegova nit biti neprekinuta, "da se preklapa". Važno je da med ima i ujednačenu boju. Ako dođe do raslojavanja, pa se gore izdvoji med koji sadrži lakšu - fruktozu, a dole ostane onaj sa glukozom, znači da je mešan sa šećerom i da nema odgovarajući kvalitet. Možete da primenite i jednostavan test: komad belog papira umočite u med i zapalite. Beo dim znači ispravnost."
  • "Izmerite praznu standradnu teglu za med od 720 ml, zatim nalijte med do sredine navoja na vrhu, izmerite težinu sa medom pa ukoliko nakon oduzimanja težine prazne tegle ustanovite da se kreće od 930 do 1000 g (1 kg), budite sigurni da je prirodan, jer je specifinčna težina kvalitetnog prirodnog meda oko 1.3 - 1.4. Pa kada izmnožite 720 sa 1.3 -1.4, dobijete oko 930 g - 1 kg. Ako je falsifikovan, sigurno će biti lakši. Ovo se posebno odnosi na livadski i šumski med. Kod ostalih mogu biti i manja odstupanja."
  • "U epruvetu stavite med i 96 % alkohol u srazmeri 1:3, potopite u vodu koja je tek proključala (ali pazite da epruveta ne pukne!) i dobro promućkajte. Ako je med bio kristalisan, morao bi da se otopi posle zagrevanja. Ukoliko je prirodan, on će se u ovom rastvoru u potpunosti rastopiti i biće bez ikakvih primesa (osim, možda, komadića voska). Ako na dnu epruvete ostane beli talog ili na provršini brašno, kreda, kaša od krompira, talog od šećernog sirupa - onda se sigurno radi o falsifikovanom medu."

kako_da_sami_proverite_kvalitet_meda_koji_kupujete_3_nacina_provere_prema_savetu_mr_zarka_stepanovica_2

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.