Kako da prepolovite broj kalorija u porciji pirinča

Pirinač sadrži lako svarljiv i takozvani otporan skrob, a taj drugi - zbog nedostatka potrebnog enzima - naš organizam ne može da pretvara u svarljiv skrob...

Jedna šoljica kuvanog pirinča daje 200 kalorija, ne uzimajući u obzir da se obično jede kao dodatak nekom jelu. Međutim, naučnici su otkrili jednostavan način da prepolovimo broj kalorija u porciji pirinča - treba dodati malo malo masnoće!

Naime, pirinač sadrži lako svarljiv i takozvani otporan skrob, a taj drugi - zbog nedostatka potrebnog enzima - naš organizam ne može da pretvara u svarljiv skrob. Svarljivi se vari za vrlo kratko vreme i pretvara se u glukozu, a zatim u glikogen, koji odlazi u masne naslage ako tu energiju ne potrošimo. Otporni skrob, međutim, dugo se vari u organizmu, ne pretvara se u glukozu niti u glikogen i daje nam vrlo malo kalorija.

Priručnik za zdrav život Dipaka Čopre: da li smo gladni hrane ili ljubavi...

Naučnici sa Unvierziteta u Šri Lanki testirali su različite vrste pirinča, a recept o kome piše "Vašington post" 25. marta 2015. godine vrlo je jednostavan: kad voda provri, pre nego što dodamo sirovi pirinač, treba dodati kokosovo ulje. "Mi smo dodavali oko 3 odsto težine pirinča koji treba da skuvamo", kaže Sudher Džjems koji je predstavio ovo istraživanje. "Kad se pirinač skuva, ostavimo ga u frižideru da se hladi oko 12 časova. I to je sve."

Nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali pirinač: iskoristite je u zdravstvene i kozmetičke svrhe...

"Ulje ulazi u interakciju sa skrobom u pirinču i menja njegovu strukturu", objašnjava Džejms. Najmanji procenat smanjenja kalorija porcije barenog pirinča iznosi 12 odsto, a najveći od 50 do 60 odsto.

Takođe, nalazi istraživača su prženi, odnosno dinstani pirinač - kao u pilavu - ima više otpornog skroba nego bareni, pa samim tim nosi i manje kalorija.

Izvor: Lovesensa

 

Kristina Ivanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.