Kako da podstaknete varenje i izbacite štetne materije iz tela: ovaj način ishrane isceljuje organizam (RECEPTI)

Zdrava ishrana podrazumeva ispravan izbor namirnica ali i celokupan pristup hrani. Pred vama su saveti i recept iz tradicije tradicije Kundalini yoge za svenu i kvalitetnu ishranu.

Saveti za pripremu hrane

  1. Pripremaj svoju hranu sa ljubavlju i pažnjom
  2. Jedi samo u prijatnom, opuštajućem okruženju
  3. Serviraj hranu sa gracioznošću
  4. Uzmi trenutak pre obroka da se zahvališ za dar hrane
  5. Jedi svesno i polako

Saveti za zdravo varenje i eliminaciju

  1. Jedi da bi živeo, ne živi da bi jeo.
  2. Izbegavaj grickalice između jela, radije jedi nekoliko manjih obroka tokom dana.
  3. Jedi samo kad si gladan.
  4. Dobro žvaći, tvoj želudac nema zube.
  5. Prestani da jedeš kada si 70 odsto sit.
  6. Odmori nakon svakog jela.
  7. Nemoj jesti nakon zalaska Sunca.
  8. Jedi samo ono što možeš da eliminišeš kroz 18-24 sata.
  9. Jednom nedeljno posti kako bi se odmorio sistem za varenje.
  10. Ako ne možeš da svariš i eliminiraš nešto, ne jedi to.
Detoksikacija tela pomoću pirinča: kakao kašika pirinča izbacuje toksine iz organizmaDetoksikacija tela pomoću pirinča: kakao kašika pirinča izbacuje toksine iz organizmaPirinač je namirnica koju koristimo za lepotu i zdravlje, a evo kakop da je upotrebite za detoksikaciju tela!

Kičari - Kitchari (RECEPT)
Posni obrok koji nam daje puno energije i doprinosi našem zdravlju.
Priprema (za cca 4 osobe)

  • 1/2 šolje sočiva ili azuki pasulja natopimo preko noći

Ujutro skuvamo u 4 1/2 čaše vode. Kada je skuvano, dodamo 1/2 šolje basmati pirinča i kuvamo još 15 minuta. Ubacimo 3 šolja jedne vrste povrća (npr.: blitva, spanać, šargarepa, celer, bundeva, kelj, tikvice…). Sklonimo sa vatre.

Slasni burgeri od kinoe (RECEPT)Slasni burgeri od kinoe (RECEPT)Uvedite u svoj nedeljni meni ove ukusne burgere. Sjajna su zamena za meso, lako se prave a bogati su važnim nutrijentima.

Na 2 kašičice ulja prodinstamo 1 glavicu crvenog luka i 3 režnja belog luka.
Dodamo malo vode i napravimo pastu. Dodamo mešavinu začina:

  • 1/2 kašičice narendanog đumbira ili đumbir u prahu
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/4 kašičice tucane crvene chili papričice (ili običan biber, kajenski…)
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu ili zrnu
  • 1/2 kašičice Garam masale
  • 1/2 kašičice kima
  • 1 lovorov list
  • 2 zrna kardamona

Priprema:

Mešamo i dodamo malo vode, da formiramo pastu. Maksimalno 5 minuta dinstajte uz mešanje. Potom ulijemo u posudu sa sočivom, i pirinčem. Možemo još kuvati 2-3 minuta i onda sipamo u tanjir i uživamo!

Ovo jelo opušta naš sistem za varenje, revitalizuje, podstiče znojenje-detoksikaciju. Povoljno deluje na telo i psihu, idealan na prelazu godišnjih doba.

Prilagođeno sa: Atma.hr/Budi dobro

Jagdeesh Kaur, priredila Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.