Kako da napravite mesečevo mleko: sladak napitak za regulisanje hormona i lečenje nesanice

Mesečevo mleko za lepši san i zdravlje - evo kako da napravite ukusan napitak naših baka!

Sećate li se onih večeri kada bi vam mama ili baka spremile čašu toplog mleka pre spavanja uz kašiku meda? Govorile su nam da ćemo tako lakše zaspati, a čini se da su zaista bile u pravu. Naime, sada je takozvano mesečevo mlijeko postalo senzacija na društvenim mrežama.

Ako ga potražite na Instagramu hashtag #moonmilk, pronaći ćete nekoliko huiljada predivnih fotografija poduda i šolja u kojima se nalazi mleko pastelnih boja. Fotografije prate i opisi iz kojih je moguće razaznati koliko su korisnici oduševljeni tim receptom koji bi trebao dovesti hormone u ravnotežu i zauvek nas rešiti nesanice.

Reč je o receptu iz ajurvedske medicine koji se koristi već hiljadama godina u holističkom pristupu lečenju organizma. Čarobnu mešavinu čini kombinacija toplog kravljeg mleka, meda i cimeta.

VEGANSKI RECEPT: kako napraviti domaće mleko od lešnikaVEGANSKI RECEPT: kako napraviti domaće mleko od lešnikaEvo kako da pripremite mleko od lešnika koji će vas potkrepiti dodatnom energijom. Vitamini A i E, kao i minerali kalijum i…

Kravlje mleko sadrži aminokiseline i triptofon, a ti sastojci dovode naše hormone u ravnotežu. Med je izvrstan izvor glukoze i fruktoze, koje su potrebne našem organizmu za vraćanje energije, a dugoročno bi trebao uticati na poboljšanje našeg imuniteta.

Što se tiče trećeg sastojka koji često nazivaju i začinom života, cimeta, prepun je antioksidansa pa će pomoći izlučivanju neželjenih tvari iz našeg organizma, a time nam i olakšati spavanje.

Ta kombinacija tokom nekoliko nedelja vežbanja ispijanja mesečevog mleka navodno dovodi do smanjenja nivoa kortizola, hormona koji se luči u stresnim situacijama i ujedno reguliše uzorak spavanja.

Osim toga, kako bi fotografije na društvenim mrežama izgledale što bolje, korisnici često u ovu mešavinu dodaju i druge sastojke zbog kojih mleko poprima pastelne boje. Između ostalog, tu su ekstrakt cvekle, matcha prah i kurkuma, a svako od njih ima svoje dobrobiti koji dodatno mogu zaokružiti celu priču.

Što se tiče trećeg sastojka koji često nazivaju i začinom života, cimeta, prepun je antioksidansa te će pomoći izlučivanju neželjenih stvari iz našeg organizma, a time nam i olakšati spavanje.

Ta kombinacija tokom nekoliko nedelja praktikovanja ispijanja mesečevog mleka navodno dovodi do smanjenja nivoa kortizola, hormona koji se luči u stresnim situacijama i ujedno reguliše uzorak spavanja.

Kako da napravite bademovo mleko (RECEPT)Kako da napravite bademovo mleko (RECEPT)Mleko od badema može se čuvati u frižideru dva dana.

Osim toga, kako bi fotografije na društvenim mrežama izgledale što bolje, korisnici često u ovu mešavinu dodaju i druge sastojke zbog kojih mleko poprima pastelne boje. Između ostalog, tu su ekstrakt cvekle, matcha prah i kurkuma, a svako od njih ima svoje dobrobiti koji dodatno mogu zaokružiti celu priču.

Kurkuma i matcha prah ubrajaju se u najzdravije namirnice sveta, a cvekla se, prema ayurvedi, ubraja u povrće koje ima zagravajuća svojstva, dok njen pigment betacijanin, koji joj daje boju, povećava sposobnost prenosa kiseonika krvlju za do 400 posto.

Iako možda na prvi pogled zvuči neverovatno, najčešće oni najjednostavniji recepti imaju i najviše uspeha. Osim toga, svakome od nas je potrebna neka vrsta rituala pre spavanja zbog kojeg ćemo lakše utonuti u san. Zašto topla šolja mleka sa medom i cimetom ne bi bila taj ritual? Baka bi bila ponosna.

Izvor: Zadovoljna

T. B.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.