Kako da napravite bezglutensku mešavinu brašna: gluten free brašno u domaćoj radinosti (RECEPT)

Bezglutenske mešavine su veoma skupe i nisu svima dostupne. Evo kako možete da pripremite gluten free mešavinu u kućnoj radinosti.

Industrijske bezglutenske mešavine najbolje zamenjuju glutenska brašna. One su ujedno i najjednostavniji način za pripremu bezglutenskog testa, jer već sadrže biljna vlakna, ekstrakt kvasca, so, šećer i gumu. Međutim, njihova nutritivna vrednost je niska, a glikemijski indeks visok, tako da sve češće upotrebljavamo žitarice od celog zrna ili pravimo sopstvene mešavine brašna.

POZNAVANJE BEZGLUTENSKOG BRAŠNA

Bezglutenska brašna se različito ponašaju u skoro svim receptima. Njihove razlike se najviše vide u samoj strukturi, ali i u moći upijanja tečnosti. Neka brašna su odlična za hlebove i slana testa, druga za poslastice, ali i od samih recepata zavisi kako će se brašno ponašati.

Zbog toga su bezglutenske mešavine najupotrebljivije u receptima. Ali, one su veoma skupe i nisu svima dostupne.

Tipični simptomi preosetljivosti na gluten...

Međutim, ne može se sve napraviti od gotove bezglutenske mešavine. Sasvim su različiti mafini od pirinčanog brašna i oni napravljeni od bezglutenske mešavine, koja je takođe napravljena od pirinčanog brašna.

Radi bolje strukture samog testa, često se u bezglutenskom kuvanju dodaju i druge vrste brašna. Najviše se dodaju pirinčano, heljdino, kukuruzno, ali sve češće se koriste proseno, kokosovo, tapioka brašno, i nešto skuplje amarant i kinoa brašno. Oni na Paleo ishrani koriste brašno od različitih orašastih plodova, ali ono je ujedno i najskuplje.

Kad sam prvi put došla u kontakt sa bezglutenskim brašnom pre četiri godine, videla sam da je svako brašno bez glutena samo za sebe. Onda sam kupila skoro sve vrste gluten free brašna koje postoje na našem tržištu i krenula da isprobavam.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.