Kako da izbegnete opasnost od trovanja sladoledom

Omiljena letnja hrana i naročito popularna poslastica za decu može da vam se smuči za ceo život ako doživite trovanje sladoledom.... zato, oprez!

Iako je sladoled dobra podloga za razvoj mnogih bakterija, stafilokoka je najčešći krivac. Osnovni sastojak sladoleda je mleko, a ono je odlična podloga za razvoj ovih bakterija i njihovog otrova. Poslastičari često greše kada pre zamrzavanja vruću smesu za sladoled hlade na sobnoj temperaturi dajući bakterijama dovoljno vremena da se razmnože.

Kada pravite sladoled u kućnoj režiji, nipošto ne ostavljajte tako poslasticu već je ubrzano ohladite menjajući hladnu vodu u većem sudu ili sudoperi u kojoj ćete držati posudu sa mešavinom. Još bolje: dodajte kockice leda i sladoled će biti spreman za friz vrlo brzo.

Drugi izvor opasnosti u sladoledu su jaja. S obzirom na mogućnost pojave salmonele u jajima, savetuje se primena recepata u kojima se ne koriste sirova jaja. U Americi su, tako zabeležen slučaj u kojem je od salmonele obolelo više od 200 hiljada ljudi jer su za pripremu industrijskog sladoleda omaškom upotrebili nepasterizovana jaja.

slikalink_sensa_holisticke_terapije

Izvor: Lisa


Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.