Jutro bez doručka: šta će se dogoditi ako ne doručkujete

Ukoliko budete preskočili obrok koji je do skora smatran najvažnijim, postoji mogućnost da ćete izgubiti na težini. Evo i zašto...

Istraživači Gradske bolnice u Njujorku pre nekoliko godina ustanovili su da je preskakanje doručka uzrok nastanka gojaznosti. Međutim, najnovije istraživanje opovrglo je ove navode, piše britanski "Independent", 11. avgusta 2015. godine.

"Kod gojaznih osoba koje su tokom četiri nedelje preskakale doručak zabeleženo je smanjenje telesne težine", zaključak je istraživanja koje su prošle godine sproveli stručnjaci sa Kolumbijskog univerziteta u Njujorku.

Idealan doručak ili užina: 3 vitaminska napitka za energiju s malo kalorija...

Tokom četiri nedelje, grupa ispitanika je u tačno 8 sati i 30 minuta ujutro dobijala za doručak ovsene pahuljice, druga grupa kornfleks, dok treća grupa nije jela ništa. Jedina grupa kod koje je primećen pad težine bila je ona koja nije dobijala doručak.

Slični rezultati dobijeni su i tokom nekih drugih istraživanja, a kao glavni uzrok "propusta" istraživača bolnice u Njujorku navodi se analiza rezultata opservacionih studija, umesto egzaktnih.

Histaminska hrana koju treba izbegavati: kako da pobedimo alergije i višak kilograma...

U opservacionim studijama, učesnici se jednostavno posmatraju, umesto da se dele na eksperimentalnu i kontrolnu grupu, kao što je to slučaj u tradicionalnim eksperimentima.

Ovde u obzir nisu uzeti neki drugi faktori poput starosti, ličnosti i navika pacijenata. Tako, na primer, oni koji imaju naviku da preskaču doručak takođe u proseku više piju i puše ,a manje vežbaju, pa ne čudi što su ovi učesnici dobijali na težini i što je donesen pogrešan zaključak.

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.