Jelovnik prema unutrašnjem satu

Sve promene imaju najbolju šansu onda kada nismo pod stresom i u žurbi, dakle tokom vikenda. Zato bi valjalo i promene jelovnika isprobati tokom tih, slobodnih dana.

Prema unutrašnjem satu tradicionalne kineske medicine, idealno vreme za ručak je između 11 sati ujutru i 1 popodne, a to pomera i vreme večere (između 5 i 7 uveče). Nama možda može da bude čudno kad pomislimo na tako rano porodično obedovanje, ali probajte neko vreme da vidite kakav učinak će to da ima na vaš nivo energije i raspoloženje. Ovakav ritam ima smisla ako i doručak pojedemo između 7 i 9 ujutru. Sve promene imaju najbolju šansu onda kada nismo pod stresom i u žurbi, dakle tokom vikenda.

Sada je vreme da vodite računa o svojoj jetri, pa lagano smanjite unos masti, a povećajte unos namirnica koje pomažu jetri da bolje funkcioniše. To su između ostalih kupus, daikon, asparagus, šargarepa, limun i lajm, brokoli, kelj, začinite hranu turmerikom (kurkumom),a pijte zeleni čaj tokom dana koji svojim antioksidantima pomaže funkcionisanju jetre.

Makrobiotički trik za otklanjanje suvišnih masnoća koje mogu i da spreče pravilnu funkciju organa se krije u čaju od šargarepe i daikona (dugačke, bele rotkve). Pripremite ga tako što narendate po pola šolje šargarepe i daikona, dodate 1/3 izgnječene umeboši šljive, 1/3 lista tostirane nori alge i 1 šolju vode i sve to dovedete do laganog ključanja. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta, na kraju možete da dodate par kapi tamari soja sosa ako želite. Popijte čaj i pojedite povrće.

Obično se za najbolje rezultate (a i za gubljenje kilaže) preporučuje da čaj pijete svaki drugi dan tokom perioda od dve nedelje, a onda napravite pauzu od dve nedelje, pa možete sve iz početka.

Jelena Belgrave

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.