Japanska jabuka, kaki ili persimon: kako se jede i kako utiče na zdravlje

Japanski kaki ili japanska jabuka uravnotežuje energiju!

Egzotično voće pod nazivom japanska jabuka ili kaki u nedozrelom obliku može imati opor, ali u potpuno zrelom slatki ukus poput meda skrivenog u njegovom narandžinom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj činiji s voćem.

Tokom svake sezone sazrevanja, voćke mogu menjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svetlo žute do tamno narandžaste. Cela voćka je jestiva osim semenke i peteljke.

Blagotvorna svojstva japanske jabuke:

1. Sadrži malo kalorija (70 kcal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog hemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno delovanje.
3. Sveža jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ova jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gde služi kao antioksidans za filtriranje svetla.
4. Dobar izvor vitamina C
5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u telu.
6. Sveže voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.

ČUDESNI RITUAL ZA ISCELJENJE DUŠE I TELA: evo kako da snagom ruku obnovite duhovnu energiju...

Odabir i čuvanje

U prodavnici izaberite voće žuto narandžaste boje bez udaraca ili posekotina po njoj. Sušena japanska jabuka je takođe dostupna kao. Dozrela jabuka može se čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci. Možete uživati u svežem plodu, kao i njegovom suvom obliku gde se najčešće koristi za kolače, pudinge, salate i pahuljice.

Izvor: Zadovoljna

Kako piše Zdrava hrana, najzastupljenija uzgojna vrsta je japanski kaki ili japanska jabuka, Diospyros kaki, koji potiče iz Kine. Boja ploda kakija, zavisno od vrste, može biti od žućkaste, narandžaste, do crvenkaste (od boje pomorandže do boje paradajza). Najčešće su plodovi veličine manje jabuke i mogu biti okrugli, ovalni ili kruškasti.

slikalink

Karakteristično za ovu vrstu voća je da sadrži visok procenat tanina, zbog čega ima opor ukus - koji se velikim delom gubi kada plod u potpunosti sazri (tada je mekan). Pošto se plod uglavnom bere kada je nezreo, treba sačekati da se zrenje dovrši pre konzumiranja.

Plodovi kakija sadrže značajne količine biljnih vlakana, više vrsta antioksidanasa, proteina, šećera, nešto masnoća, kao i značajne količine vitamina C, B2, B9 i drugih B vitamina, vitamin E, K, beta karotin, a od minerala kalcijum, kalijum, organski vezano gvožđe, mangan, bakar i fosfor.

Može se jesti svež, osušen ili termički obrađen. Može se koristiti za spravljanje kolača, pudinga, džemova, sokova, salata ili za doručak, kao preliv za musli ili druge žitarice.

Uravnotežuje energiju

U tradicionalnoj kineskoj medicini, veruje se da kaki reguliše energiju (či). Preporučuje se kao energetski bogata hrana kod slabosti organizma.

Sveži persimon pomaže u lečenju zatvora (opstipacije), hemoroida, i zaustavlja krvarenje. Međutim, kuvani kaki pomaže u lečenju proliva i dizenterije. Ne treba preterivati u konzumaciji ovog voća jer može izazvati proliv. Ovaj suprotan efekat potiče od sadržaja šećera (podstiče proliv) i tanina (leči proliv). Novija istraživanja potvrđuju lekovito delovanje kakija, koji deluje kao antimutagenik i metabolik (delovanje na metabolizam masnoća), kao i antitumorsko delovanje.

Sveži zreli plodovi sadrže 17-25 % šećera - glukoze i fruktoze. Saharoza je prisutna u vrlo malim količinama, zbog čega ga mogu konzumirati i dijabetičari.

Odličan za malokrvne

Kaki se preporučuje za malokrvne osobe, obolele od čira, kod više oboljenja želuca i creva, bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti jetre (masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči), kod snižavanja povišene telesne temperature i valunga, itd. Osušeni zreo plod kakija dobro je lekovito sredstvo za lečenje komplikacija sa bronhijama i to naročito kod suvog kašlja (prašak od suvog kakija). Sveži sok kakija je dobar kod lečenja visokog krvnog pritiska. "Tera" i parazite iz creva.

Sok iz ploda pomaže u lečenju skorbuta (nedostatak vitamina C), a upotrebom svežih plodova kakija iskorenjena je endemska gušavost u nekim delovima bivšeg Sovjetskog Saveza zahvaljujući sadržaju šećera i joda u organskom obliku.

I list kakija ima lekovito dejstvo, kao dobar adstringent (stežuće dejstvo).

Oljuštite plod!

Važno je da se plod kakija pre konzumiranja potpuno oljušti! Neoljušteni kaki, zbog sadržaja tanina, sa ostalim sadržajem u organima za varenje može podstaći formiranje fitobezoara (biljnih kamenova u organima za varenje), koji se moraju izvaditi operativnim putem u preko 90% slučajeva. Ovi poremećaji se pojavljuju u obliku epidemija u područjima u kojima kaki prirodno uspeva. Takođe, kaki ne treba jesti na prazan stomak.

Tekst: Katica Spasić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.