I začin i delotvoran lek: mirisna vanila pomaže kod disajnih problema, kašlja i stomačnih bolesti

Iako predstavlja fermentisani plod posebne vrste orhidelje, vanila je ipak poznatija po svom ukusu, mirisu i lekovitim svojstvima.

Vanila predstavlja fermentisane plodove posebnih vrsta orhideje. Njeno ime potiče od španske reči koja znači mala mahuna, piše Story. Istorija ove biljke vraća nas u doba meksičkih Totonako Indijanaca. Oni su prvi sakupljači mahuna i čuvari tajne vanile. Po njihovoj mitologiji, tropska orhideja od koje potiče vanila nastala je kada je princeza Ksanat, kojoj je otac zabranio da se uda za običnog čoveka, pobegla u šumu sa svojim ljubavnikom.

Mladi par brzo je otkriven, zarobljen i stigla ih je surova kazna. Kada je njihova krv dotakla zemlju, izrasla je puzavica tropske orhideje. U 15. veku Asteci, koji su naseljavali centralne visove Meksika, pokorili su pleme Totonaka i ubrzo sami postali pokoreni mirisom vanile. Dok su druga osvojena plemena astečkim kraljevima plaćala danak zlatom i kukuruzom, Totonci su poslali ono najvrednije što su imali - vanilu.

Puding od kuzua i vanile...

Savremena istraživanja o primeni vanile najčešće su usmerena na miris, njeno najistaknutije obeležje. U jednom od njih zaključeno je da je heliotropin, miris nalik vanili, najbolje opuštao i smanjivao stres pacijenata.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.