Hranljiva umetnička dela

Ovo je priča o tome kako se odrasli kreativno igraju hranom.

U Japanu na svakom koraku možete kupiti jela u kutijama, takozvani bento. Postoji posebna veština pravljenja ljupkih bento jela koja se smatra kulinarskom umetnošću i naziva se kyaraben (doslovni prevod bi bio "likovi u bento kutiji").

Razvili su ga roditelji koji od hrane prave složene i detaljne likove iz popularne kulture da bi svoju decu zainteresovali da raznovrsno jedu. Kyaraben je sada već stvar prestiža, pa se organizuju i nacionalna takmičenja. Izbor materijala za strpljive kulinarske mađioničare je neograničen - pirinčana lica, detalji od morskih algi, povrće nanizano na štapiće za ražnjiće ili sečeno modlama za kolače; u kuhinji sve dobija novu namenu i svaki detalj učestvuje u pričanju priče.

Jedan od klasičnih likova je Hello Kitty napravljena od pirinča, sa očima, nosem i brkovima od nori alge i crvenom paprikom izrezanom u mašnicu. Internet je pun video uputstava i to ne samo za kreiranje Hello Kitty, nego i likova iz crtaća studija Pixar ili studija Ghibli, filmova Star Wars i omiljenih knjiga. Blogovi kao što su Bento Monsters i Little Miss Onigiri vas mogu inspirisati da se i sami oprobate u ovoj veštini. Ako vam nedostaje vremena za tako sveobuhvatne pripreme, zavirite u život jedne od omiljenih bento mama, Sheri Chen, koja stoji iza bloga Happy Little Bento. Ona već četiri godine piše o bento kutijama koje pravi za svoju decu, ali kyaraben sastavi samo u posebnim prilikama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.