Hrana za opuštanje

Kontrolu stresa treba bazirati na tome šta jedete, koliko i kada jedete.

Ako osećate napetost i nervozu zbog nečega što treba da se desi ili ako ste jednostavno "na tri ćoška", može biti da je to zbog nečega što ste pojeli. Ili što, možda, niste pojeli...

Hrana utiče na nivoe stresa: ako primenjujete određenu dijetu, to jest ako ste pod nekim režimom ishrane, možete lakše da se izborite sa mnogim izazovima koji će iskrsnuti u svakodnevnom životu. Po istom principu hrana može da proizvede i suprotan efekat: određeni režim ishrane vas može ostaviti lišene svake odbrane od stresa i od različitih spoljašnjih faktora koji mogu da utiču na vaše zdravlje i raspoloženje. Sudeći prema studiji sprovedenoj u martu 2008. godine, žene sa povišenim nivoom kortizola (hormona stresa) sklonije su slatkišima, visoko kaloričnoj hrani, dok retko na svom meniju imaju sveže meso, ribu i povrće. Ispitivanje koje je sprovelo britansko udruženje Food & Mood Project 2001. godine, pokazalo je da ljudi koji konzumiraju više šećera, kofeina, alkohola, slatkiša i nikotina osećaju intenzivnije i češće stres od onih koji jedu više povrća, voća i ribu.

Međutim, kontrola stresa nije direktno vezana samo za to šta jedete, već i koliko i kada jedete. Autor knjige Good Calories, Bad Calories: Challenging the Conventional Wisdom on Diet, Weight Control and Disease, Geri Tjub tvrdi da, ukoliko smanjite unos kalorija, možete da osećate zamor, iscrpljenost, iritabilnost i depresiju. Nutricionisti preporučuju nekoliko obroka dnevno na svakih nekoliko sati. U svakodnevnu ishranu treba uključiti namirnice bogate proteinima, vitaminom B, antioksidansima, kalcijumom i drugim borcima protiv stresa.

Kako biste se lakše snašli u svetu izobilja, pred vama je lista namirnica kojima na najbolji način možete da se borite protiv stresa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.