Hleb koji uvek smete da jedete: integralni hleb sa čia semenkama i lanom (+ RECEPT)

Ukoliko treba da izbacite hleb iz upotrebe, ovaj jednostavan recept je odlična zdrava zamena, koja će vas održavati sitima.

Pripremite ovaj ukusan hleb sa čia semenkama i lanom. Možete da ga koristite kao dopunu užini na poslu ili u školi. Predstavlja zdravu alternativu klasičnom hlebu, naročito ukoliko imate zdravstvene probleme.

Kako da napravite krofne u rerni: recept za slatkiš našeg detinjstvaKako da napravite krofne u rerni: recept za slatkiš našeg detinjstvaNaučite da napravite krofne sa marmeladom u rerni - recept za slatkiš koji budi uspomene...

Sastojci:

  • 400 gr integralnog brašna
  • 150 gr speltinog ili ražanog brašna
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 500 - 600 ml vode
  • 1 kašika čia semena
  • 2 kašike mlevenog lanenog semena
  • po 2 kašike semenki po želji (susam, suncokret, kim, bundevino seme...)
  • 1 kašika soli
Recept za najlakši čokoladni kolač sa keksom: napravite poslasticu bez brašna, bez rerne i bez mikseraRecept za najlakši čokoladni kolač sa keksom: napravite poslasticu bez brašna, bez rerne i bez mikseraSlasni kolutići od čokolade i keksa - recept za najjednostavniji kolač bogatog ukusa!

Nakon par sati dodati:

1 kašika sode bikarbone
1 kašika limunovog soka

Priprema:

Pomešati sva brašna - integralno, speltino, ražano, heljdino, dodati so, čia semenke, semenke po želji, ulje i prvo 500 ml vode. Ako je smesa jako suva dodati još 100 ml vode. Smesa ne treba da izgleda kao klasično testo za hleb jer je lepljivo i tečnije, ne mesi se rukama nego varjačom ali ne sme da ostane suvo, treba biti žitko. Pošto se dodaju čia semenke, potrebno je da masa bude malo tečnija pošto one upijaju vodu i prave želatinastu masu. Da vas ne zbuni "tečnije testo" za hleb koje se sipa kašikom u pleh.

Smesu ostaviti u frižideru da odstoji par sati i nakon toga umešati sodu bikarbonu i kašiku soka od limuna, sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Posuti susam od gore i peći na 200 - 220 stepeni. Pošto uvek dodajem drugačija brašna i samo pečenje je svaki put duže ili kraće.

Gotovo je kada se hleb odvaja od papira a najmanje mu treba 30 minuta. Izvaditi ga iz rerne i skloniti papir i pustiti da se ohladi. Ovakav hleb može da stoji i par dana. Seći ga tek kada se ohladi.

Izvor: Coolinarka

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.