Glavne vrste pirinča na našem tržištu: kako najbolje koristiti basmati, a kako kočanski pirinač

Basmati, jasmin, japanski pirinač... Naučite kako da najbolje koristite različite vrste pirinča koje su dostupne na našem tržištu.

Često smo zbunjeni vrstama pirinča na tržištu, kao i time u kojim situacijama je prikladno koristiti basmati ili jasmin pirinač. Evo nekoliko pojašnjenja kako biste uvek znali za koji pirinač da se odlučite. U prvu grupu pirinča dugog zrna spadaju basmati i jasmin pirinač.

Basmati je dominantan u indijskoj i pakistanskoj kuhinji, ima blago orašastu aromu i mora da se potapa u vodu bar pola sata pre kuvanja. Jasmin pirinač je deo tradicionalne tajlandske kuhinje i očaraće vas nežnom cvetnom aromom. Pre kuvanja ga treba isprati kako bi se skinuo višak skroba.

Najbolji recept za čaj od kurkume i đumbira (TEČNO ZLATO + RECEPT)...

Od pirinča srednjeg zrna izdvaja se japanski pirinač koji ima dosta skroba i zato je dosta lepljiv, što je zgodno posebno zbog korišćenja štapića prilikom obroka. Arborio pirinač je pirinač kratkog zrna i koristi se za pripremu rižota jer sadrži visok udeo amilopektina, vrste skroba koja i omogućava rižotu da bude divan i kremast.

Naš kočanski pirinač spada u ovu grupu pirinča koja ima dosta skroba, te je pogodan za rižota i sutlijaše. Za jela za koja vam je neophodno da svako zrno ostane za sebe koristite basmati ili jasmin pirinač.

glavne _vrste _pirinca _na _nasem _trzistu _kako _najbolje _koristiti _basmati _a _kako _kocanski _pirinac_2

Izvor: Sensa

 

 

Pripremila: Jelena Lonić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.