Eterična ulja u medicini i kulinarstvu

Agrumi potiču iz krajeva bogatih suncem pa nam daju energiju vedrine i radosti. Eterična ulja citrusa pomažu nam da zadržimo dobro raspoloženje, smirimo napetost i regulišemo apetit i u periodima kada smo skloniji gojenju.

Malo je onih koji ostanu ravnodušni na osvežavajuće mirise eteričnih ulja. Upravo zbog toga, osim za osvežavanje vazduha ili kupke, neka od njih se mogu upotrebljavati i u ishrani. Stari turski recepti za baklave sadrže hidrolat ruže koji je toj ukusnoj poslastici davao posebnu aromu.

Iz te zemlje u naše krajeve je stigao i rahat-lokum, slatkiš koji nam ostaje u sećanju upravo po ugodnom mirisu ruže koji se širi nepcem kada ga stavimo u usta. I danas se u mnogim zemljama Bliskog istoka u hladnu vodu stavlja nekoliko kapi ružinog hidrolata kako bi voda, osim što gasi žeđ, dobila i posebnu, umirujuću aromatičnu notu.

Veoma korisna citrusna eterična ulja se, osim u aromaterapiji, obilno upotrebljavaju u parfemskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Agrumi potiču iz sunčanih krajeva i zato nam daju energiju vedrine i sunca. Nikako ne treba zanemariti njihov koristan efekat za zdravlje i opšte stanje čoveka.

Zanimljivo je da se od citrusnih biljaka mogu dobiti čak tri vrste eteričnih ulja. To su eterična ulja prepoznatljivog citrusnog mirisa dobijena iz kore citrusa, eterična ulja dobijena iz lista citrusa, tzv. petit grain ulja, i eterična ulja dobijena iz cveta, poput neroli ulja iz cveta gorke pomorandže. Eterična ulja kore citrusa upotrebljavaju se i u kulinarstvu. Petit grain ulja najčešće se upotrebljavaju za opuštajuće aroma masaže jer opuštaju mišiće, a neroli ulja u aromakozmetici i parfemskoj industriji.

Ulje kore slatke pomorandže protiv gastritisa

(Citrus sinensis) je najboljeg kvaliteta ako dolazi iz Izraela, SAD-a i a Kipra. Miris mu je slatkast, citrusni, a delovanje smirujuće, osvežavajuće i podsticajno za sistem za varenje. Korisno je za smanjenje apetita, kod gastritisa, protiv nervoze, napetosti i stresa.

U kulinarstvu ćete otkriti sve njegove kvalitete ako kašiku maslinovog ulja pomešate sa 2 kapi eteričnog ulja slatke pomorandže. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta pa prelijte salatu. Salatu poslužite na kraju obroka, nikako pre jela, jer slatka pomorandža zatvara apetit.

Ulje kore limuna za detoksikaciju

(Citrus limon) je najbolji ako dolazi iz Italije, Izraela ili SAD-a. Miris mu je svež, čist, citrusni, a delovanje višestruko blagotvorno za organizam. Čuva zidove kapilara, podstiče rad jetre, deluje protivupalno i antibakterijski i osvežava um i telo. Upotrebljava se u preparatima za detoksikaciju, ali i za negu ispucalih kapilara, protiv dečijih disajnih infekcija, za osvežavanje prostora, podsticanje koncentracije i protiv mentalnog umora.

Mere opreza: ulje je fotosenzibilno, što znači da ga ne bi trebalo stavljati na kožu pre izlaganja suncu. Nije preporučljivo za osobe sa izrazito osetljivom kožom.

U kulinarstvu je limun, osim u svežem izdanju, vrlo koristan u obliku eteričnog ulja koje se može dodati u bešamel na sledeći način: nakon što je bešamel sos skuvan, sklonite ga sa vatre i pričekajte 10 minuta, a zatim dodajte kašičicu maslinovog ulja u kojem ste otopili 2 kapi eteričnog ulja limuna. Limun će osvežiti sos i dati mu poseban ukus.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.