Đumbir energizuje i stimuliše

Već hiljadama godina đumbir se na Istoku upotrebljava kao lek. Pokreće životnu energiju, blagotvorno utiče na varenje, stimuliše imuni sistem... Probajte ga u kreativnim receptima koje smo pripremili za vas!

Smeđ, korenast i grbav, đumbir se na prvi pogled čini kao prilično neugledna biljka. No, taj azijski rizom svrstava se među najsvestranije i najlekovitije namirnice na svetu. Dolazi iz jugoistočne Azije, gde je hiljadama godina bio na ceni zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Nakon što su ga drevni Rimljani uvezli iz Kine u Evropu, pre gotovo dve hiljade godina, postao je popularan u mediteranskim zemljama, a nakon Srednjeg veka njegova upotreba proširila se i na druge evropske zemlje.

Aromatičan i ljutkast, đumbir se jednako dobro uklapa i u slane i u slatke recepte. Već mala količina đumbira dovoljna je da se od njega napravi lekoviti čaj, a od njega se pripremaju i isceljujući oblozi za telo koji pospešuju eliminaciju nakupljene sluzi u organizmu, te tako pomažu u borbi protiv alergija i drugih problema disajnog sistema.

Osim toga, đumbir je izvrstan i u lečenju probavnih tegoba: istraživanja su pokazala da opušta i smiruje probavni trakt, smanjuje nadutost, te pomaže kod mučnina i povraćanja u trudnoći. Uspešno uklanja simptome morske bolesti i mučninu uzrokovanu kretanjem. Deluje i protivupalno, pa je veoma koristan za ljude obolele od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Ako sve to nije dovoljno, novija istraživanja pokazuju da glavni aktivni sastojak đumbira možda može da spreči rast ćelija raka debelog creva, kao i da uništi ćelije raka jajnika.

Budući da podstiče kretanje ustajale energije, greje organizam i pospešuje znojenje, đumbir vam u proleće može pomoći u jačanju imunog sistema, uklanjanju prolećnog umora i detoksikaciji organizma. Kako biste iskoristiti njegova lekovita svojstva, jednostavno ga uklopite u svakodnevni jelovnik.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.