DIJETA SA JABUKAMA I POMORANDŽAMA: Voćni post za mršavljenje i detoks

Voćni post ili voćna dijeta - očistite organizam od toksina i skinite suvišne kilograme!

Svaki post ima blagotvoran učinak na telo - poboljšava varenje, potpomaže izlučivanju toksina i viška tečnosti iz organizma, podstiče samoizlečenje.

Post voćem je popularna i jednostavna metoda čišćenja organizma uz pomoć svežeg organskog voća.

Pročitajte još:

Ajurvedski detoks: Kako da za nekoliko dana očistite telo od toksina i sačuvate zdravlje

DETOKS DIJETA - OČISTITE TELO ZA SAMO 1 DAN: izbacuje toksine iz organizma, pomaže kod viška tečnosti i podstiče mršavljenje

Detoksikacija organizma bez gladovanja: koliko traje detoks tela i kome se preporučuje

Priprema za voćni post

Nekoliko dana pre samog posta, pripazite na ishranu. Polako isključujte rafinisane šećere, prerađevine i masnu hranu, napitke koji sadrže kofein i gazirane napitke ako ih koristite. Pijte dovoljno tečnosti - vodu, voćne sokove, supe i čajeve.

Ako ćete postiti samo jedan dan, na ishranu pripazite dan pre, pojedite lagani ručak i večeru. Ako planirate da postite duže, onda se pripremajte za post nekoliko dana.

Post s jednom vrstom voća

Post možete provesti s jabukom, pomorandžom, limunom ili drugim voćem po želji. Preporučena je doza oko 1 kilograma, ili oko 4 komada voća, ukupno tokom dana. Pijte puno tečnosti, možete piti sveži sok od limuna, ako njega već ne koristite kao namirnicu za post. Dobro žvaćite svaki zalogaj. Ne jedite "s nogu", prebrzo, a ako vežbate, nemojte se iscrpljivati.

Dopustite sebi i kvalitetan odmor, makar na pola sata. Vaše će telo i jednodnevni post iskoristiti za obnovu i čišćenje.

Neka vas pritom ne brine fruktoza iz voća - ona će se daleko kvalitetnije razgraditi nego rafinisani šećer.

Post s više vrsta voća

Važi isto pravilo - oko 1 kilogram voća dnevno, u kombinacijama koje vam odgovaraju. Ako zbog određenih zdravstvenih problema ne tolerišete kombinaciju slatkih i kiselih ukusa voća, izaberite one koji vam neće izazvati probleme.

Koliko dugo postiti?

Post voćem može trajati 10 dana i duže, ali uz obavezan nadzor stručnjaka. Nakon višednevnog posta, polako se vratite uobičajenom ritmu ishrane, pazeći da prvih 1-2 dana jedete što lakšu hranu.

Šta možete očekivati za vreme posta

Detoksikacija organizma može imati svoje simptome, koji mogu nalikovati prehladi.Telo se oslobađa viška toksina, a taj se proces može manifestirati kroz glavobolju, proliv, bolove u grlu i mišićima, kašalj.

Osluškujte potrebe svog tela, ono će vas tokom posta upozoravati na ono što mu nedostaje. Pijte više vode i odmarajte se.

Pre otpočinjanja posta obavezno se konsultujte s lekarom.

Pročitajte još:

Smisao i pravila pravoslavnog posta

Tri doručka za post na vodi

Post od šećera: da li treba izbegavati zamene za šećer

Izvor: Alternativa za vas

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

Aloe Vera Gel se upotrebljava kao biostimulans za unutrasnju upotrebu. Zamislite kada bi ste rasekli list Aloe Vere i njegovu dragocenu, meku srz pojeli neposredno iz lista.Aloe Vera Gel se upotrebljava kao biostimulans za unutrasnju upotrebu. Zamislite kada bi ste rasekli list Aloe Vere i njegovu dragocenu, meku srz pojeli neposredno iz lista.