Da li kupujete organske proizvode?

Kada imamo ograničeni mesečni budžet za hranu nismo baš u mogućnosti da jedemo isključivo organsko voće i povrće...

Organska proizvodnja je u poslednje dve decenije "vruća tema" u celom svetu gde vlade, multinacionalne kompanije, ali i mala gazdinstva shvataju širi značaj i ekonomsku dobit ovakvog uzgoja hrane. U razvijenom svetu potražnja uglavnom premašuje ponudu i velike kompanije su uvidele potencijal za veliki profit. A šta se dešava kod nas?

U većim gradovima mnoge prodavnice zdrave hrane u ponudi imaju širok dijapazon organskih žitarica, pasulja, semenki i orašastih polodova. U nekim supermarketima možete da nađete rafove koji sadrže isključivo proizvode iz organskog uzgoja, ali je ta ponuda i dalje limitirana. Dobra vest je da je ministar poljoprivrede Srbije prošlog meseca u panel-diskusiji "Srbija - zemlja organske hrane" najavio mere koje će podstaći i stimulisati organsku proizvodnju u našoj zemlji. Trenutno je plan da organska proizvodnja obuhvati više od 20% teritorije Srbije do 2020. godine.

Organizacija koja udružuje celokupan sektor organske poljoprivrede na našoj teritoriji je Serbia Organica. Oni su ove godine uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavili studiju "Organska poljoprivreda u Srbiji 2013" koja opširno predstavlja razvoj i planove sektora organske proizvodnje. U njoj se navodi da je većina organskih proizvoda na našem tržištu iz uvoza, a samo određene količine voća, povrća, žitarica, sokova i džemova su domaćeg porekla.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

12/01/2014 maggie
Proizvodnja prirodne, zdrave, organske hrane, ili uzgoj po principima permakulture ili biodinamike u praksi je JEFTINA! Jeftinija nego uzgoj konvencionalno gajene - prskane i tretirane otrovima! ALI! Veliko ali i tu stoji, jer hoće da zaradi država za svoj administrativni aparat, kroz razne "sertifikate" i obaveze koje su uzgajivači dužni da plate, i to utiče na uvećanje cene! Uvek se pravi fama tamo gde je nema. Stvari su jednostavnije, nego što se prikazuju. Čista hrana ne mora da bude skupa. To je pitanje pomodarstva, tj. zakona tržišta ponuda-potražnja, i nečije pohlepe! Moramo da se probudimo i da razumemo da nam je čista hrana rođenjem dato pravo! Kao vazduh i voda! Kupujući "sertifikovanu" organsku hranu postajemo robovi novog sistema! Povežite se sa poštenim proizvođačima - takvi još uvek postoje, kupujte direktno od njih. Gajite sami svoju hranu - to je najbolje za celokupno zdravlje! Berite samoniklo jestivo bilje - to je potpuno besplatno! http://www.youtube.com/watch?v=yuI5DWvb6_Y