DA LI JE POSNA HRANA RIZIČNA PO ZDRAVLJE: evo kako da sprečite anemiju i gubitak važnih minerala tokom posta i detoksa

Posna hrana je savršena za čišćenje organizma od masti i toksina, ali evo na koje vitamine i minerale treba da obratimo posebnu pažnju ako ne jedemo namirnice životinjskog porekla!

Ako ne jedete namirnice životinjskog porekla, trenutno ste na režimu ishrane za detoksikaciju ili postite, sigurno ste se pitali da li takav način ishrane može da ugrozi zdravlje. Da li je ishrana bez namirnica životinsjkog porekla zdrava i da li se može javiti nedostatak minerala i vitamina ili eventualno anemija, odgovara dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

Kako da znate da vašem telu nedostaje vitamin B12

"Kad postimo, ne unosimo namirnice životinjskog porekla, ali je veoma važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama (celo zrno ili integralni proizvodi), biljnim uljima, soji i njenim proizvodima. U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, znatno smanjujemo unos masnoća, a povećavamo unos vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Sve ove promene u ishrani su izuzetno korisne i zdrave."

BUNDEVA LEČI GLAVOBOLJU BOLJE OD TABLETA: evo zašto treba da jedete lekoviti dulek

"Međutim, namirnice biljnog porekla ne sadrže vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi mineral o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta je gvožđe. Stopa iskoristljivosti gvožđa iz cerealija (pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrća (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenki (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), leguminoza (pasulj, grašak, sočivo) je od jednog do 20 procenata. Međutim, iskoristljivost gvožđa možete poboljšati ako zajedno sa biljnim namirnicama unesete vitamin C i namirnice koje sadrže kalcijum."

Izvor: Kurir

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.