Čuva srce, poboljšava pamćenje: evo zašto treba da pijemo čaj svaki dan

Čaj je od velike važnosti za dobro zdravlje i dug život - evo koja oboljenja može da spreči redovna konzumacija ovog napitka!

Mnogi od nas čaj piju samo kada se razbole, a činjenica je da bi trebalo da ga pijemo svakodnevno.

Prvo, čaj je veoma dobar za srce. Preporučuje se konzumiranje četiri do pet šoljica crnog ili zelenog čaja dnevno, kako bi se poboljšale kardiovaskularne funkcije, snizio krvni pritisak i smanjio rizik od infarkta i moždanog udara.

Napitak koji reguliše nivo šećera u krvi (RECEPT)Napitak koji reguliše nivo šećera u krvi (RECEPT)Ako imate problema sa šećerom, svakog jutra popijte ovaj lekoviti napitak!

Osim toga, zeleni i crni čaj značajno smanjuju nivo lošeg holesterola koji se povezuje sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija koja je trajala 12 nedelje je zaključila da tri šoljice crnog čaja dnevno smanjuju nivo opasnih triglicerida za 35,8 odsto, a odnos između lošeg i dobrog holesterola se poboljšava za 16,6 odsto.

Zeleni čaj najbolje deluje na snižavanje nivoa holesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da redovno konzumiranje zelenog čaja značajno poboljšava kognitivne funkcije. Takođe, normalno je da kognitivne funkcije s godinama opadaju, ali je to opadanje manje kod onih koji redovno piju čaj.

Smanjuje krvni pritisak, pomaže kod mršavljenja i sprečava srčana oboljenja: čaj od ove biljke je blagoslov za organizamSmanjuje krvni pritisak, pomaže kod mršavljenja i sprečava srčana oboljenja: čaj od ove biljke je blagoslov za organizamNeverovatno lekovit čaj koji čuva zdravlje celog organizma - probajte ga ako imate problema sa visokim pritiskom, holesterolom…

Jedna studija je takođe pokazala da ljudi koji konzumiraju crni čaj malo bolje prolaze na testovima koji zahtevaju pažnju.

"Drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, čaj, zaista doprinosi dnevnim kognitivnim funkcijama", kažu autori studije.

Kada govorimo o čaju, trebalo bi pomenuti i da on pomaže u održavanju oralnog zdravlja – čaj je prirodni izvod fluora, pa pomaže da zubi ostanu zdravi, a zadah svež.

Izvor: Mondo/Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.