Čoko-mus torta: zdrava poslastica za ljubitelje čokolade (RECEPT)

Ova čokoladna torta zadovoljiće nepca zaista svakog sladokusca i ljubitelja prave čokolade.

Malo je složenija za pravljenje, ali se sastoji od jednostavnih i celovitih namirnica, pa nas osvaja na prvi zalogaj. Sada je vreme kada zrelog avokada zaista ima u izobilju, pa treba to iskoristiti.

Sastojci za koru (podloga torte) su:

  • 200 g oraha (orahe ostavimo da odstoje u pijaćoj vodi 8 sati, zatim ih procedimo, preberemo da proverimo da li su svi ispravni i tek onda koristimo);
  • 11 mekih, svežih urmi (za koru ih nije neophodno ljuštiti);
  • pola kafene kašike muskatnog oraha u prahu (možete i sami izrendati);
  • 1 manju sasvim zrelu bananu (ili pola, ako je baš velika).
Ledeni veganski moka krem: kremasta poslastica koja menja kafu (RECEPT)Ledeni veganski moka krem: kremasta poslastica koja menja kafu (RECEPT)Ukoliko ste ljubitelj kafe, pa čak i ukoliko je ne pijete, morate probati ovu zdravu osvežavajuću zamenu

Sve sjediniti u procesoru za hranu – čoper, multipraktik, čak i mašina za mlevenje mesa dolazi u obzir. Bitno je sastojke sjediniti u lepljivu teksturu, ali tako da ona ipak ostane i hrskava, i rustična. Okrugli kalup za tortu, prečnika 20-22 cm, obložiti papirom za pečenje. Na dno kalupa rasporediti masu za koru u ravnomernom sloju, tako da pokrije celo dno, debljine jednog prsta ili više (zavisi od prečnika kalupa).

Kremasti fil za tortu - oljuštite 2 veća ili 3 manja, ali zrela avokada i stavite ih u blender, pa u to nastavite da dodajete:

  • rastopljenu čokoladu (čokoladu pravite tako što 50 grama kakao butera otopite na pari, pa u njega umešate 2 pune kafene kašičice sirovog veganskog (raw vegan, ako imate) kakao praha i 2 supene kašike javorovog sirupa; sve dobro sjedinite i tako rastopljenu čokoladu, dok je još mlaka, dodate u blender);
  • 1 supenu kašiku rogača;
  • 50 ml punomasnog mleka od kokosa (možete koristiti i vodu ako želite da bude manje masno ili neko drugo mleko od orašida);
  • 16 svežih, mekih urmi, oljuštenih (lako se ljušte ako se kratko pokvase);
  • pola kafene kašičice burbon vanile u prahu.
Recept za čokoladni sutlijaš sa kokosom: napravite najlepši slatkiš od pirinčaRecept za čokoladni sutlijaš sa kokosom: napravite najlepši slatkiš od pirinčaSutlijaš u sasvim drugoj varijanti - pomešajte čokoladu, pirinač i kokos i uživanje je zagarantovano!

Sve sastojke dobro sjediniti u blenderu do glatke kreme. Kremu namazati na prethodno formiranu koru, podlogu torte. Odložiti u frižider da se stegne. Torta će ostati kremasta, ali se kakao buter hlađenjem stegne, tako da se može lepo seći na parčad.

Voćni fil – radi ravnoteže i da se ukusi bolje povežu:

  • 1 šolja sveže ili zamrznute borovnice;
  • ½ šolje suvih šljiva, prethodno opranih (bez koštica).

Sjediniti voće u blenderu i namazati preko čokoladnog fila. Ako su šljive previše suve, namakati ih u vodi pola sata, ili, još bolje, dodati još pola šolje borovnica. Pektin iz voća stegne ovaj fil, naročito zbog šljiva koje su suve. One pokupe sok iz borovnica i prirodno zgusnu fil. Ako volite slađe, dodajte jednu supenu kašiku javorovog sirupa.

Za ukrašavanje možete da koristite šlag od indijskog oraha, koji pravite na sledeći način:

  • 150 g indijskog oraha, sirovog;
  • 4 do 5 kafenih kašičica agava sirupa;
  • sok od pola limuna;
  • 50 ml orašastog mleka ili vode (tek toliko da blender može da radi).
Kolač bez jaja, mleka i pečenja: kako da napravite brze i ukusne kikiriki kuglice (RECEPT)Kolač bez jaja, mleka i pečenja: kako da napravite brze i ukusne kikiriki kuglice (RECEPT)Brzo se prave, sadrže hranljive i zdrave sastojke i savršena su doza za više energije - otkrivamo recept za najlepše veganske…

Sve mešati u blenderu do glatke i kremaste strukture, tako da šlag možemo nanositi špricem. Takođe, umesto vode i mleka možemo koristiti sok nekog drugog voća, pa će biti i druge boje (na primer sok od maline ili borovnice). Nakon što se torta ohladi u frižideru, preko voćnog fila špricem rasporediti šlag. Budite kreativni – pravite cvetiće, leptiriće, srca i mašnice, a možete napraviti i poljupce, za prave sladokusce.

Uživajte u divnim slatkišima – hranite se i zdravo, i slatko. Čokoladna torta je zaista „jaka“ i masna, iako se koriste samo biljni sastojci, te preporučujem umerenost. Prednost ovakvih slatkiša je što veoma zasite i nije vam potrebno više od jednog lepog parčeta da se zadovoljite.

Izvor: Lovesensa

Margareta Vesna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.