Kako da izbegnete slanu hranu: 7 namirnica koje služe kao zamena za so

Natrijum se ne nalazi samo u soli, već i u biljkama. Zato su neke bilje i začini idealni kao prirodna zamena za so...

Kako bismo barem donekle regulisali unos soli, preporučuje se zamena ovog sastojka zdravijim alternativama. Naime, natrijum - glavni element soli nalazimo i u biljkama, odnosno začinima koji u tom pogledu mogu u potpunosti zameniti so u jelima.

1. Cimet

Jedan od najstarijih začina, koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u pripremi poslastica, inače ima mnogo veću primenu. Cimet je, naime, odlična alternativa za so, a regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola su njegove osnovne prednosti. Iako je intenzivnog mirisa, koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, tako će, na primer, malo cimeta u meksičkim jelima s pasuljem dati posebnu notu ukusu, a ovaj začin u kombinaciji sa karijem će obogatiti svako jelo s piletinom.

9 namirnica koje nas greju i jačaju imunitet...

2. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, no pri prvom dodiru s nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umesto soli. Kako biste dobili intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je malo propržiti semenke.

3. Čili papričica

Topao i papren ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja, zahvaljujući lekovitim svojstvima, zaslužuje postati omiljen sastojak svih jela na kašiku u kojima najbolje balansira ukuse. Intenzivan ukus će u potpunosti umanjiti potrebu soli u hrani, osim u kuvanoj i u svežoj poput sendviča i salata.

4. Semenke suncokreta

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umjesto soli. Najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Beli luk

Beli luk je izvrsna zamena za so, posebno onaj osušeni u prahu, mnogi ga koriste uz ribu i testeninu, gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva su glavni razlog za veću primenu u kuhinji, a ako izostavite so u jelu i dodate samo beli luk, osetićete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. Bosiljak

Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima, koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Kako bi se sačuvala hranljiva ulja iz lišća, potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Pored kuvanih jela, bosiljak izvrsno funkcioniše i sa povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

Azot monoksid jača imunitet i moždane aktivnosti: čuvar zdravlja i mladosti...

7. Sok od limuna

Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin. Osim toga, limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so.

cimet_beli_luk_semenke_suncokreta_7_prirodnih_zamena_za_so_1

Izvor: Zadovoljna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.