Četiri tipa štetnih dijeta kojima treba stati na put: najpopularnije dijete današnjice (RECEPTI ZA ZDRAVU ISHRANU)

Neke od najpoznatijih dijeta zapravo su vrlo štetne i loše po zdravlje i trebalo bi ih izbegavati.

U današnje vreme kada smo okruženi najrazličitijim režimaima ishrane, često je veoma teško doneti odluku koji od njih su dobri, odnosni koji su loši, a koji su jednostavno štetni. Evo šta treba da znate o nekim od najpopularnijih dijeta današnjice:

Štetne dijete:

Ketogena dijeta

Kako izgleda? Propisana 1920. godine kao deo terapije za lečenje epipelsije, ova dijeta koja je zasnovana na niskokaloričnom režimu ishrane bogatom mastima, podstiče telo da koristi masti kao izvor energije umesto ugljenih hidrata - ketoza - kao bi se smanjili epileptični napadi.

Zdravi čips od heljdinih kora: hrskava slana grickalica sa maslinovim uljem i začinima (+ RECEPT)

Pozitivne strane: Pored nekih poboljšanja laboratorijskih vrednosti, nema promena kada je reč o smanjenju telesne težine.

Mane: Unos ugnjenih hidrata je drastično smanjen na manje od 5 posto dnevnog unosa kalorija. Bukvalno isključuje unos voća, povrća, integralnih žitarica, pasulja i mahunarki. Ne može da zadovolji potrebe za unosom hranjivih materija koii odgovara dnevnim potrebama, bez velike količine suplemenata u vidu vitamina i minerala.

Zaključak: Dijeta propisana u cilju rešavanja nekog zdravstvenog problema nikada ne treba da se koristi za regulisanje telesne težine. Poboljšanje zdravstvenog stanja se postiže svaki put kada se režim ishrane značajno promeni ili se unos kalorija znatno smanji, tako da ne treba verovati da se ovakav efekat može postići samo ketogenim načinom ishrane.

Kako boje utiču na apetit i prejedanje: tajne koje kuvari i restorani brze hrane već dugo znaju (+SAVETI)

Tridesetodnevna dijeta

Kako izgleda: 30 dana bez šećera, veštačkih zaslađivača, mlečnih proizvoda, žitarica, mahunarki (uključujući kikiriki i puter od kikirikija) i alkohola. Cilj je da „izleči telo od upale" koju ova hrana prouzrokuje. Ako negde pogrešite, počinjete ceo ciklus ispočetka.

Pozitivne strane: Puno voća i povrća. Nema brojanja kalorija i merenja kako bi se stavio akcenat na dobrobit zdravog načina ishrane a ne na gubljenje kilograma.
Mane: Zahteva potpunu promenu životnih navika kako bi nesmetano sproveli dijetu. Ne postoji dugoročni plan kako da se održi postojeća težina (tj. da se spreči razvoj upale) nakon 30 dana koliko režim traje.

Zaključak: 30 dana nije ni približno dovoljno vremena da postanete zdravi ili da promenite način života. Ova dijeta je u svakom smislu ograničavajuća i šta se dešava kada prođe 30 dana?

Loše dijete:

Brza dijeta

Kako izgleda? Ponekad je nazivaju dijeta 5:2 odnosno poznatija je pod nazivom isprekidani post. Ovaj režim ishrane podrazumeva da se dva dana unosi smanjena količina kalorija (oko 500-600), dok je preostalih pet dana ishrana "normalna". Suština je da se zavara telo tako što će pomisliti da oseća glad, usled čega će početi da gori masti umesto da ih taloži.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.