Brzi recept za domaću "ciabattu": legendarni italijanski hleb u kućnoj radinosti

U kulinarskim analima, Ciabatta (ćabata) ostaje zapisana kao najukusniji simbol otpora protiv širenja popularnog francuskog bageta!

Sastojci:

  • 3 dl vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 25 g kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 720 g belog brašna (pola oštro, pola glatko)
  • šolja paradajza, suvog i naseckanog
  • šolja naseckanih maslina bez koštica

Priprema:

Pomešajte vodu i maslinovo ulje. Smesu zagrejte da postane mlaka. Raspodelite kvasac u veliku posudu i prelijte mlakom smesom. Promešajte pa dodajte so i brašno. Dobro izmesite testo jer treba da bude mekano. Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko sat vremena.

Rumeno osveženje trpeze: kako da napravimo hleb sa cveklom...

Kad se testo podiglo, umesite u njega šolju paradajza (suvih, naseckanih) i maslina. Premesite sedam do osam puta. Prekrijte lim papirom za pečenje i pospite ga brašnom. Istresite testo na lim i opet pospite s malo brašna.

Brzi hleb od spelte sa lukom i biberom...

Utisnite testo i oblikujte šlapu - ciabattu, otprilike 20 puta 30 centimetra. Prepolovite testo prvo po dužini, a onda od svake polovine izrežite još tri dela (oko 7 puta 15 centimetra). Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko pola sata. Pecite 20 do 25 minuta na 200 stepeni.

Joško Baće

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.