Bez viška kilograma i bez jo-jo efekta: koja dijeta je dobra dijeta

Plan za postepeno oslobađanje viška telesne mase podrazumeva promene životnog stila koji bi trebalo da se pridržavamo tokom celog života...

Nuspojava loše planiranih redukcijskih dijeta, kojima u najmanju ruku povratimo sve izgubljene kilograme, baca loše svetlo na drastične režime ishrane. Zar su sve dijete loše?

Gubitak viška telesne mase čini se jednostavnim. Kalorije su kalorije. Ako ih unesemo previše - debljamo se, a ako ih unesemo manje - mršavimo. Uopšte nije komplikovano, zar ne? Ipak, čini se da stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica je da Amerikanci potroše 33 milijarde dolara godišnje (podatak American Dietetic Associationa) na tzv. weight loss proizvode raznih vrsta, a i u našem okruženju se sve više susrećemo sa novim i "do sada najdelotvornijim" programima i proizvodima za mršavljenje.

Kako da ubrzamo metabolizam: dobra ishrana umesto dijete...

Začarani krug ili jo-jo efekt dijete poznat je mnogima koji bezuspešno pokušavaju da izgube suvišne kilograme. Naučno je dokazano da takav začarani krug daje rezultat smanjenjem bazalnog metabolizma (energije koja je potrebna za odvijanje osnovnih fizioloških procesa u organizmu), odnosno, laički rečeno - usporavanjem metabolizma. Takođe, svaki takav ciklus uzrokuje povećanje udela masnog tkiva na račun mišićne mase.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.