Baba ganuš

Orijentalni namaz od patlidžana je idealno posluženje za posebne prilike.

Ako ste ljubitelj sočnih namaza za hleb, baba ganuš će vam se sigurno dopasti. Izvorno, baba ganuš se jede s orijentalnim, tankim “pita” hlebom, ali je jednako dobar i kad se namaže na tanku krišku beskvasnog crnog hleba, pogaču ili tanku proju. Dosta je mastan da biste ga jeli previše često i zato ga ostavite za specijalne prilike, kada imate goste ili slično.

Kao meze za 8 osoba:

  • 3 plava patlidžana
  • 100 g tahinija (susamov puter)
  • 1 ravna kašičica usitnjene nerafinisane morske soli
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 3 čena belog luka
  • 1/8 kašičice čilija u prahu
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina šaka listova peršuna (ili sveže nane)
  • malo maslinovog ulja i aleve paprike za serviranje

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Probodite svaki patlidžan nekoliko puta vrhom noža. Ubacite patlidžane u rernu da se peku oko 20 do 30 minuta, dok ne postanu potpuno mekani i dok ne zagore po površini.

Izvadite patlidžane i pustite ih da se prohlade, pokriveni krpom. Oljuštite patlidžane i ubacite ih u blender. Usitnite zajedno sa ostalim sastojcima (sem maslinovog ulja i aleve paprike), da dobijete glatku i ujednačenu masu.

Dodajte po vašem ukusu još malo limuna ili soli (ali ne previše). Servirajte preliveno sa vrlo malo maslinovog ulja i posuto alevom paprikom.




Nikola Pešić, www.zdravirecepti.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.