Aromatični poklon s ličnim potpisom

U sezoni praznika i slava vredi uložiti poseban trud da osmislite drugačiji poklon, različit od svih ostalih...

Prazna boca ili tegla, jedna posebno atraktivna staklena boca, sušene trave i začini, levak... i magija može da počne.

Kako se godina kotrlja ka svom kraju, počnu polako da se nižu dani slava i praznika. Tada su boca vina i čokoladna bombonjera i previše često na listi potencijalnih darova, a mnogi već ne znaju kako da raščiste neželjene sitnice koje se gomilaju po kući zahvaljujući nemaštovitim gostima.

Ručni rad, malo mašte i poklon koji se može "konzumirati" - možda je to tajna rešenja za dilemu pripreme poklona...

Boca aromatičnog ulja sa sušenim travama i začinima, samo je jedan od prekrasnih, originalnih darova koji će obradovati  prijatelja, člana porodice, pa čak i poznanika koji nas je pozvao u goste a o čijem ukusu ne znamo dovoljno.

Priprema:

Pre svega, povedite računa o tome da boca, levak i kašike budu besprekorno čiste. Koristeći levak, polako ubacite nekoliko kašika sušenih trava i začina u bocu a zatim dodajte ulje, zatvorite čvrsto bocu i ostavite je na hladnom i tamnom mestu tri do četiri nedelje, koliko je potrebno da ulje poprimi mirise i ukuse začina. Zatim ga pažljivo procedite i sipajte u bocu (sada možete da izaberete i neku sa specijalnim, dekorativnim oblikom). Kupite ili - još lepše - svojeručno napravite etiketu i na njoj napišite koji su sastojci korišćeni za pripremu aromatičnog poklona. Tako ćete ulepšati bocu, a i upozoriti korisnike na sastojke koje, eventualno, ne vole.

Pored ovog, "hladnog" načina pripreme, možete primeniti i "topli" metod - zagrejte ulje na blagoj vatri i ubacite trave i začite po izboru, pa ostavite na toplom nekoliko minuta. Ohladite i procedite ulje u bocu.Izbor trava i začina je veoma širok a lepe kombinacije su: "biberovo ulje" (s kombinacijom različitih vrsta bibera), limun i beli luk, estragon i vlašac, bosiljak i crveni biber... budite maštoviti.

Na etiketi obavezno naznačite i datum, jer su aromatizovana ulja pogodna za upotrebu oko godinu dana. Najbolje ih je koristiti samo za preliv jer tokom termičke obrade mogu biti pomalo gorkasta ako se pregreju.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.