Antiage ishrana koja smanjuje oksidativni stres: top 9 namirnica koje podmlađuju organizam

Godine najbolje „brišu" konzumacijom namirnica bogatih antioksidansima.

Starenje je rezultat delovanja slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa.

Što je veći oksidativni stres u vašem organizmu, to postajete podložniji degenerativnim oboljenjima poput demencije, raka i drugih kroničnih bolesti.

Zdrava hrana suzbija i smanjuje taj oksidativni stres, stoga je upravo ona najbolji anti-age saveznik.

Budući da obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i protivupalnim supstancama, ona pomlađuje vaš organizam - iznutra.

Probrane namirnice ne samo što pridonose sjaju i lepoti vaše kože, već revitalizuju vaš mozak, srce, zglobove i mišiće.

Koža je, u krajnjem ishodu, rezultat mnogobrojnih prirodnih procesa koji se odvijaju - ispod nje.

A to znači da se godine najbolje „brišu" upravo konzumacijom namirnica bogatih antioksidansima.

Magnezijum hlorid (nigari) za podmlađivanje: oralna ili transdermalna upotreba za detoks i lečenje...

Ne zaboravite da je lepota koju vidimo spolja ponajviše odraz unutrašnjeg zdravlja, snage i vitalnosti!

Kako biste usporili proces starenja, uz ostalo sveže voće i povrće kao i zdrave začine, što češće konzumirajte sledećih 9 namirnica.

1. Orašasti plodovi

Zahvaljujući zdravim mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i štite vas od raka i hroničnih oboljenja, poput dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da orašasto voće kod starijih osoba usporava propadanje moždanih ćelija.

Svaki dan pojedite barem pola šake badema, oraha, lešnika te brazilskih, makadamija ili indijskih oraščića.

2. Smokve

Smokva se od davnina smatrala voćem mladosti i vitalnosti, i to ne bez razloga.

Ovo mediteransko voće, naime, obiluje zdravim flavonoidima i polifenolima, pravim čuvarima zdravlja i dobrog izgleda.

One sadrže dijetalna vlakna, pektine kao i druge nutrijente koji pomažu probavi i eliminaciji otpadnih materija iz organizma.

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, smokve sprečavaju propadanje ćelija, čime uveliko pridonose mladolikom izgledu.

Jedite ovo voće bilo u svežem ili sušenom obliku, naročito tokom sezone (kasno leto), kako biste postigli pomlađujući učinak.

3. Borovnice

Osim što su ukusne, borovnice su i veoma zdrave, osobito one šumske. Obiluju antioksidansima koji sprečavaju oštećenje ćelija uzrokovano preteranim izlaganjem suncu i emocionalnim stresom.

Antocijanini, koji borovnicama daju zagasitu tamnoplavu boju, snažno deluju protiv oksidativnog stresa u vašem organizmu.

Oni podstiču i proizvodnju hormona dopamina u mozgu, koji je zaslužan za dobro raspoloženje i pamćenje.

Kako biste usporili starenje i stvaranje bora na licu, pojedite svakog dana po pola šoljice ovog ukusnog voća.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.