Ako želite da budete vitki, ne morate da držite dijetu: predlažemo 10 namirnica s najvećim indeksom sitosti

Glad je najveći problem svih onih koji su na reduktivnim dijetetskim programima, stoga su naučnici klasifikovali hranu prema tome koliko nas određene namirnice zasite...

Hrana visokog indeksa sitosti - S.I.

Koncept S.I., tj. indeksa sitosti, kreirala je dr Suzan Holt sa Univerziteta u Sidneju, koje danas ima i najveću bazu podataka o glikemijskom indeksu hrane, tj. klasifikaciju hrane na osnovu brzine kojom pojedina namirnica ispušta šećer u krv. Indeks sitosti budi pažnju jer olakšava borbu protiv gojaznosti koja danas poprima razmere epidemije.

UKUSNE VEGAN GRICKALICE: Kokice i pomfrit od sirovog povrća (RECEPTI)

Beli hleb ima indeks sitosti 100 zato sva hrana koja je manje zasitna od hleba ima indeks manji od 100, a hrana koja je više zasitna od hleba ima indeks veći od 100. Ako želimo smršati, trebamo da biramo hranu koja ima indeks sitosti viši od 100. Pitate se zašto neka hrana ima viši, a neka niži indeks sitosti?

Biljna vlakna produžavaju osećaj sitosti jer usporavaju varenje hrane te deluju na receptore u probavnom sastavu koji šalju signal mozgu da prestanemo da jedemo.

Mnoga istraživanja dokazuju da su proteini jedni od najzasitnijih sastojaka hrane, zato i jeste logičan brz gubitak telesne težine osoba na visokoproteinskim dijetama. Naučnici iz Francuske nedavno su otkrili da se tokom varenja proteina u tankom crijevu proizvodi glukoza te šalje signal mozgu da usporimo ili prestanemo da jedemo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.