9 prirodnih saveznika za ubrzanje metabolizma: namirnice koje održavaju sitost i regulišu telesnu težinu

Prirodni saveznici su uvek najbolji: za ubrzanje metabolizma bolje je koristiti namirnice iz prirode koje možete lako da uvrstite u svakodnevnu ishranu, nego veštačke suplemente sa neizvesnim delovanjem.

U svakodnevici savremenoj ženi najviše problema zadaje ishrana. Ove neverovatne namirnice iz prirode će vam pomoći da ubrzate i poboljšate vaš metabolizam.

1) Jaja

Jaja pripadaju grupi namirnica koje sadrže najviše proteina. Ona poseduju svih devet amino kiselina koje su potrebne vašem metabolizmu da ubrzano radi. Naučnici su dokazali da konzumiranjem proteina u vidu jela sa jajima za doručak vas drži sitim duže vremena.

2) Čia semenke

Čia semenke se slabo poznate na našem području, ali su u Centralnoj i Južnoj Americi one poznate već dugi niz godina kao lek koji se preventivno koristi radi regulisanja dijabetesa, prekomerne telesne težine, kao i kod kardiovaskularnih volesti. Ona je obogaćena nezasićenim mastima, vlaknima i takođe je jedna od namirnica koji vas duže održavaju sitim.

3) Cimet

Cimet je poznat borbi protiv prekomerne telesne težine kao i namirnica koja najviše ubrzava metabolizam. Razlog tome je što ona pomaže probavnom sistemu u organizmu pri čemu reguliše nivo šećera u krvi. Preporučuje se korišćenje cimeta kao dodatak uz vašu kafu.

4) Bobičasto voće

Ovoj grupi voćki između ostalog pripadaju: jagoda, malina, brusnica, ribizla, i one su jedni od najpoznatijih boraca protiv bolesti kardiovaskularnog sistema. One regulišu telesnu težinu, pogodne su za dijabetičare, i svakako najbitnije su za ispravnu krvnu sliku.

Zašto posle đumbira više ništa nije isto: kako deluje ovaj sigurni prirodni lek...

5) Đumbir

Đumbir je u narodu poznat kao univerzalni lek koji služi za izbacivanje toksina iz organizma, i poboljšava probavni sistem. Ovaj začin je poznat da „topi" kilograme i znatno olakšava varenje. Preporučuje se čaj od đumbira.

6) Zeleni čaj

Kada se govori o gubitku kilograma i ubrzanju metabolizma, zeleni čaj je pravi izbor. Kofein koji sadrži zeleni čaj pospešuje energiju i oslobađa masti iz organizma. Dve do tri šoljice zelenog čaja dnevno su preporučljive.

7) Avokado

Avokado je namirnica koja je bogata nezasićenim mastima, proteiima i veoma visokim procentom vlakna koji može biti od čak 11 do 17 odsto u jednom plodu. On je takođe namirnica koja vas održava sitim, čak do pet sati nakon konzumiranja.

8) Kinoa

Kinoa semenke bogate su magnezijumom koji je izvor energije i glavni regulator šećera u krvi. Ono što ove semenke svrstava u ovih devet pokretača metabolizma jeste da one ne sadrže gluten, i time je namirnica koja vas najmanje goji, a najviše vas čini sitim.

Ukusi po ajurvedi: kako terapijski deluju slano, slatko, gorko i kiselo...

9) Ljute papričice

Kapsaicin je glavni sastojak ljute papričice i on je pokretač sagorevanja masti u vidu ubrzavanja metabolizma. Kada se vaš simpatički nervni sistem ( jedan od tri dela autonomnog nervnog sistema koji se aktivira u stresnim situacijama) aktivira, oslobadjaju se hormoni pod nazivom -kateholamini. Oni dovode do zagrevanja organizma, i time se masnoća rastvara iz organizma. To znači da se vaša masnoća pretvara u tečnost 20 minuta nakon što pojedete jednu ljutu papričicu.

Izvor: Blic

Bojana Obradović

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

Zelena zrna kafe pruzaju jedinstvena jedinjenja hlorogene kiseline koje se ne mogu naci u visokom nivou u przenim zrnima kafe. Dokazano je da ovi aktivni sastojci pomazu u smanjivanju apsorpcije glukoze i, zbog toga, mogu pomoci u odrzavanju normalnog nivoa secera u krvi kod osoba kojima je secer u normalnog opsegu. Takvi efekti mogu da pomognu u kontroli gladi kao iu popunjavanju energetskih praznina. Savrsen partner za trio biljnih pojacivaca metabolizma su ketoni maline, ali ikompletan rang B vitamina sa Vitaminom C. Istrazivanja ukazuju na to da ketoni maline mogu pomoci u jacanju metabolizma masti, koje se moze iskoristiti za proizvodnju energije u telu.