7 mitova o ishrani zbog kojih gladujemo i gojimo se

U ovih 7 mitova nikako ne smemo verovati ako želimo da naš put do zdravlja bude brz i efikasan...

Kada izgleda kao da radimo sve kako treba - izbacili smo nezdravu hranu iz naše ishrane, jedemo salate za ručak i večeru, više vežbamo - ali nikako ne postižemo rezultate koje želimo, pitanje je šta to onda radimo pogrešno? Odgovor na ovo nam daje doktor Majkl Broudi, nutricionista i osnivač "The Food Effect" organizacije, koji nam otkriva 7 mitova koji nas udaljavaju sa puta ka uspostavljanju zdrave ishrane i zdravog tela.

1. Mit: Preskakanje obroka pomaže pri gubljenju kilaže

Preskakanjem obroka činimo sebi više štete nego koristi. Kada izgladnimo potrebno je mnogo više hrane da bismo se osećali siti i onda, najčešće, dolazi do prejedanja. Doktor Broudi preporučuje da tokom dana priuštimo sebi nekoliko zdravih obroka, koji će se sastojati iz kombinacije vlaknaste hrane, zdravih masti i proteina.

7 saveta travara Branislava Popovića (80) za dobro zdravlje i dug život

2. Mit: Treba izbegavati gluten

Osim ako nemamo slabu toleranciju na gluten ili bolest koja nam ne dozvoljava da konzumiramo namirnice koje ga sadrže - nema razloga da ga izbegavamo u ishrani. Izbacivanje određenih namirnica iz ishrane može dovesti do velikih zdravstvenih problema.

3. Mit: Jedenjem samo zdrave hrane bićemo zdraviji i smanjićemo kilažu

Samo zato što je određena vrsta hrane smatra zdravom, ne znači da je možemo jesti u neograničenim količinama. Ako vam je cilj gubitak kilograma, važnije je smanjiti porcije nego ograničiti se isključivo na zdravu hranu. Naš organizam zahteva određene namirnice kako bi funkcionisao zdravo.

4. Mit: Ugljeni hidrati su nezdravi

Izbacivanje ugljenih hidrata iz naše ishrane može dovesti do gubljenja kilaže, ali će sigurno dovesti i do remećenja biobalansa našeg organizma. Osim toga, veoma brzo ćemo osetiti manjak energije, a negativna energija i letargija će se uvući u naš život.

5. Mit: Izbacivanje masti iz ishrane doprineće zdravlju

Našem telu potrebna je određena zaliha zdravih masti kako bi imalo šta da troši u obavljanju svakodnevnih funkcija. Masti koje se mogu naći u orasima, semenkama, puteru od kikirikija, maslinama ili avokadu su dokazano efikasne u sprečavanju pojave bolesti srca kao i pomaganju organizmu u apsorpciji vitamina i minerala.

6. Mit: Vežbanje je krucijalno

Iako je vežbanje fantastičan način da poboljšamo naše zdravstveno stanje, mora ići ruku pod ruku sa dobro organizovanom i zdravom ishranom. Fizička aktivnost povećava apetit, zato je najbitnije da nakon vežbanja ne unosimo svašta u naš organizam, inače ćemo postići kontra efekat.

Kineska tradicionalna medicina: 5 pravila ishrane za dug život i odlično zdravlje

7. Mit: Brojevi su najbitniji

Ne smemo se opterećivati brojkama - kalorijama, kilažom, brojem obroka na dnevnoj bazi... Zdrav i efikasan plan ishrane ne zavisi od samih brojki, već od dobro balansiranog odnosa namirnica koje sa sobom nose tačno ono što je našem telu potrebno. Moramo biti strpljivi i držati se dobrog plana, kako bismo zasigurno ostali na dobrom putu zdravlja.

Izvor: Lepa & Srećna

Priredio: Danilo Krša

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.