6 namirnica koje treba da jede svaka ŽENA: smanjuju rizik od hormonskih oboljenja i karcinoma

Smanjuju rizik od hormonskih oboljenja, karcinoma i viška kilograma - evo kojih 6 namirnica treba da jede svaka žena!

Ne postoji hrana koja može u potpunosti izlečiti ili sprečiti neko oboljenje, ali određene namirnice imaju veliki značaj u smanjenju rizika od opasnih ginekoloških oboljenja i poremećaja hormona, piše Lovesensa.

Erma Levi iz Centra za karcinom MD Anderson Univerziteta u Teksasu napravila je listu namirnica koje smanjuju rizik od pojave karcinoma kod žena.

Zdrav i izbalansiran način ishrane zasniva se na voću, povrću, žitaricama celog zrna i lagumima, odnosno namirnicama koje telu pružaju vitamine, minerale i antioksidante. Takođe, ove namirnice održavaju balans hormona i smanjuju rizik od prekomerne težine.

Hrana koja usporava starenje: evo koje namirnice brišu boreHrana koja usporava starenje: evo koje namirnice brišu borePovećan unos mesa, mlečnih proizvoda i šećera podstiče nastanak bora!

"Prekomerna težina povećava hormone u telu i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Kada hormoni u telu ostaju "neiskorišćeni", mogu da podstaknu razvoj ćelija raka, uzrokujući karcinom dojke ili jajnika.

Evo kojih 6 namirnica treba da se nađu u jelovniku svake žene:

1. Sočivo

Ova mahunarka bogata je vlaknima koji smanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma. Vlakna podstiču proizvodnu određenih jedinjenja u crevima koja sprečavaju razvoj ćelija raka.

2. Beli luk

Sadrži mangan, vitamin B 6, vitamin C i selenium. Istraživanja pšokazuju da beli luk sprečava nastanak ćelija raka, naročito kod karcinoma stomaka, dojki i creva.

3. Zeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać i brokoli, bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Redovnom konzumacijom ovog povrća regulišu se hormoni, podstiče se zdravlje creva, smanjuje se rizik od prekomerne težine, rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.