6 ajurvedskih saveta za bolje varenje i život sa više energije

Po tradiciji ajurvedskog lečenja, dobrobit i zdravlje zavise od naše sposobnosti prihvatanja onoga što uzmamo iz sopstvenog okruženja. Nije reč samo o hrani ili piću, već i o iskustvima, emocijama, svemu onome što uzimamo preko senzornih portala, odnosno očiju, ušiju, nosa, jezika i kože...

Agni, termin koji na sanskritu znači "digestivna vatra", "razbija" sve što uzmemo iz svog okruženja tako da zadržava ono što je dobro a izbacuje sve ono što je loše, piše na blogu Dipaka Čopre doktor Šejla Patel, 13. marta 2014. godine.

Ajurvedska medicina: greška intelekta kao uzrok bolesti...

Kada nam je agni jaka, tada smo dobro, i uredno proizvodimo ojas (snaga, na sanskritu). Prema ajurvedinim učenjima, ojas je osnova jasnosti, dobre percepcije, fizičke snage i imuniteta.

Zlatna pravila ishrane po ajurvedi...

Međutim, ako nam je agni slaba (što nam se može dogoditi usled nepravilne ishrane, nedostatka aktivnosti, negativne energije, generalno nezdrave dnevne rutine), "varenje" će nam postati otežano, i doći ćemo u stanje da proizvodimo toksine koji se samo skladište u telu (prema ajurvedi poznat kao ama, glavni uzročnik bolesti).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.