Uspeh vas čini privlačnim

Znate li onaj osećaj kada imate sve pod kontrolom, kada ste sebi nešto zadali, ciljano radili na tome i na kraju dobili rezultat koji ste želeli da postignete? To je upravo ono što se zove uspeh!

Čovek je uspešan kada svojim ciljanim delovanjem ostvari ono što je želeo. Uspeh je kada nešto spremim za goste, a oni to pohvale. Uspeh je kada sam povučena osoba i radim ciljano na sebi i odvažim se prvi put da se nekome nasmešim. Ili kada ciljano promenim komunikaciju sa svojim partnerom i primetim da naša veza stvarno bolje funkcioniše. Ili kada svako jutro sednem da meditiram i primetim posle tri nedelje da sam stvarno mirnija i više svoja.

Sve su to uspesi, a uspeh nas čini srećnima i zadovoljnima. Uspeh takođe povećava naše samopouzdanje i mi zračimo drugačije. Možda ste već čuli izreku da ništa ne čini nekoga tako privlačnim kao što ga čini uspeh. Uspeh nam pomaže da zračimo i privlačimo. Možda ste čuli i izreku da neko poraste kada uspe u nečemu, a to je verovatno zato što mu uspeh pomaže da se ispravi i podigne glavu kada hoda.

Sada je pitanje: Kako postati tako uspešan? Kako uspeti u tome? Postoji li neki recept za to? Postoji li formula uspeha?

Iz iskustva bih mogla da kažem da ne postoji konkretna formula uspeha, ali postoji NLP koji nam nudi niz principa i tehnika koje nam pomažu da budemo sve češće uspešni u onome što radimo.

Po meni su za uspeh najvažnija sledeća tri principa:

•    Započeti
•    Istrajati
•    Učiti

Započeti

Najvažniji korak na putu uspeha je prvi korak kojim sve počinje. Jednog momenta bude dosta planiranja, sanjarenja, razmišljanja i govorancije. Tada dolazi vreme da se već jednom nešto preduzme po tom pitanju i pređe sa reči na dela. Moramo da sakupimu svu svoju hrabrost i stvarno napravimo prvi konkretan korak u neizvesnost.

Ideje, snovi, misli i reči su istegljive i strpljive, ali dođe vreme kada čovek treba da testira svoje ideje u stvarnosti. Razmišljajući o svojim idejama ne možemo nikada da budemo sigurni da li funkcionišu ili ne dok ne preduzmemo nešto konkretno.

•    Ko želi da postane dobar u tenisu, mora nekada da kupi svoj prvi reket, da stane na teren i počne sa nekoliko prvih udaraca.
•    Ko želi da promeni posao, mora jednoga dana da pošalje nekome svoj CV, ili da nekako drugačije skrene pažnju svom željenom poslodavcu na sebe.
•    Ko ima neku dobru poslovnu ideju mora nekad to da ponudi nekom klijentu, kako bi znao da li je ideja stvarno tako dobra, kao što misli.

Znači, treba prestati sa praznom pričom i započeti, preduzeti nešto. Mnogi ljudi se tu uplaše od neuspeha, greške ili pogrešnog koraka, te zato i ne započinju. Upadnu u zamku analiza-paraliza! A, pri tom su upravo greške i pogrešni koraci ono što nas vodi napred.

Kako bismo naučili, stekli iskustva i postali bolji u nečemu, neophodno je da započnemo, da krenemo. Nema druge! Ako smo pažljivi i ne stavimo odmah sve na jednu kartu, onda čak ni prvi neuspeh neće biti toliko bolan.

Zato započnite, danas, sada!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.