Shiva Nataraja je tu da preispitate sopstvene obrasce života jednim moćnim pitanjem: koju igru igraš?

Igrom stvaranja i destrukcije kojoj nas uči Shiva Nataraja, oslobađamo se potrebe za kontrolom i učimo da menjamo obrasce svog života.

Period praznika i novih početaka sjajna je prilika za preispitivanje, svođenje računa i, svakako, uspostavljanje čvrste namere u vezi sa realizacijom onoga što zaista želimo da ostvarimo u svom životu.

Kada smo kod toga, jedno od moćnih pitanja koje možemo da postavimo sebi glasi: Koju igru igram? Ili, koju igru želim da igram u predstojećoj godini?
Da bismo uvideli koju igru igramo, treba da preispitamo dominantne obrazce po kojima živimo.

U osnovi, postoje dva dominantna obrasca, ili verzije igre, a to su:

  • Borba za opstanak - nažalost, dominira kod većine ljudi.
  • Istraživački transformativni proces - dominira kod malog broja pojedinaca.

Znam da je ovo dosta golicljiva tema zato što živimo u vremenu u kome se besumučno favorizuje obrazac borbe za opstanak u statusu quo, ili fiktivnoj percepciji realnosti, uprkos tome što je jasno kao dan da to doista više nema nikakvog smisla.
To samo govori da smo postali zaglavljena dirka na klaviru koja proizvodi jednoličan zvuk koji je van bilo kakvog konteksta.

Da li je lični ili socijalni uspeh važniji za kvalitet života: evo koja je tajna životnog zadovoljstva

Da bi se situacija izbalansirala, verovatno je potrebno da Shiva Nataraja intezivira akciju (ra)stvaranja starih uverenja. Jer, tek kada steknemo direktno sagledavanje i prihvatanje toga da borba za puki opstanak i moć nad drugima i prirodom nije razlog zašto smo (ovde) u životu, iniciraće se unutrašnji impuls u obliku moćne želje iz dubine srca za slobodom. Nakon čega, konačno, počinje ozbiljan proces svesnog (samo)istraživanja.

U svrhu potpunijeg i smislenijeg razumevanja poente toga što želim da vam prenesem u ovom tekstu, iskoristiću Shivu Nataraju kao stvorenog za analogiju.

GOSPODAR IGRE

Pre nego što nastavite sa čitanjem, pogledajte sliku Nataraje kako biste stekli utisak.
Ne znam za vas, ali ja kada god pogledam tu moćnu sliku, vidim gracioznog i veličanstvenog igrača koji neustrašivo i majstorski vlada situacijom - za razliku od demona Apasmaru, koji leži ispod Shivine desne noge.

Izuzimajući religijska, filozofska i naučna tumačenja Nataraje koja možete da izguglate sa par klikova (što vam svakako toplo preporučujem), moja namera je da vam prenesem nešto smisleno u primenjivom kontekstu.

Pre svega, imajte u vidu da Shiva Nataraja nije samo simbol sa velikim brojem mitološkog značenja, već refleksija večnog sveprožimajućeg principa promene - ili procesa stvaranja-održavanja i destrukcije-oslobađanja - što je definitivno jedna od najizvesnijih univerzalnih činjenica od koje, nažalost, velika većina iz mainstream sveta instiktivno okreće glavu - sve dok neophodnost promene ne postane nužna.
I to je jedan od ključnih problema, zato što nas vuče u svojevrsnu zamku stvaranja tendencije i navike da se vezujemo za fiksni „ja" identitet, tj. naše malo ja koje (da ne poverujete) sanja kako bi ceo svet trebalo da mu se prilagodi.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.