Promenite reči, promenite život: da li znate kolika je moć u onome što izgovarate?

Sigurno su vas nekada duboko dirnule reči nekog govornika. Veliki državnici su kroz moć svojih reči uticali ne samo na pojedince, već i ne čitave nacije, jer reči su toliko moćne da izazivaju ratove ili donose mir. “Reči su najjača droga koju čovečanstvo koristi”, rekao je Rudyard Kipling

Od širine rečnika koji svesno koristite, važnije su same reči koje ste "odabrali", jer imaju snažan uticaj na vaš doživljaj stvarnosti. Da li ste ikada razmišljali o najčešćim rečima u vašem svakodnevnom rečniku? Reči koje dosledno govorite oblikuju vaš život i vašu sudbinu. Jednom kada osvestite i uvidite moć reči, postajete osetljiviji ne samo na reči koje sami koristite, već i na reči koje govore drugi ljudi u vašem okruženju.

Zamislite se nad onim što govorite: zašto su vaše reči moć i energija koje treba da kontrolišete

Svesnim odabirom određenih reči za opisivanje nekog doživljaja možete da u trenutku promenite značenje date situacije, a time i vaš osećaj. Ukoliko sami sebi neki događaj opišete kao "katastrofalan", izazvaće drugačiji osećaj u vama od onoga koji biste imali, kada biste ga opisali kao "pomalo neugodan".

Svesno upravljanje svojim životom uslovljeno je stalnim procenjivanjem i usavršavanjem svog uobičajenog rečnika. Dobar izbor reči za opisivanje životnih iskustava može pojačati emocije koje vam daju veću snagu. Loš odabir reči može vas učiniti slabim i uticati na vaše samopouzdanje. Umesto da nešto „mrzite" koristite izraz „draže mi je nešto drugo". Na pitanje „Kako ste?", umesto: „Nisam loše", odgovorite: „Dobro sam". Reč „moram" dobro je zameniti sa „želim".

Kratki rečnik asertivnosti

Da li ste se zapitali koliko bi se promenio vaš život kada biste svim negativnim emocijama koje ste ikada osetili mogli da smanjite intenzitet? Kakav bi bio vaš život kada biste mogli da pojačate intenzitet najpozitivnijim emocijama podižuči sve na viši nivo? I jedno i drugo možete uraditi veoma brzo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.